Video: Objavljen snimak ubistva Afroamerikanca u Chicagu

 

 

 

Policija je ubila još jednog Afroamerikanca na ulicama Chicaga. U izvještaju stoji kako su policajci prišli 37-godišnjem Harithu Augustusu jer su „mislili da je možda naoružan“.

„Oni [policajci] su vidjeli nešto što su smatrali pištoljem i futrolom koji izviruje ispod njegove majice. Zbog toga su ga zaustavili,“ objašnjava upravnik čikaške policije Eddie Johnson.

Augustus je odvezen u bolnicu gdje je proglašen mrtvim.

Pištolj je pronađen na mjestu pucnjave, ali policija kaže kako Augustus nije usmjeravao pištolj prema policajcima niti je pucao na njih.

Nakon protesta objavljen snimak

Iste noći izbili su protesti, koji su nastavljeni slijedećeg dana.

Prema nekim navodima, policija je srušila nekoliko demonstranata i udarala ih palicom. Policija, s druge strane, tvrdi kako su demonstranti bacali staklo i flaše na policajce, te skakali po policijskim vozilima. Najmanje četiri osobe su uhapšene a nekoliko policajaca ozlijeđeno.

Nakon svega toga, policijski odjel Chicaga bio je primoran da objavi snimak ubistva.

„Odlučio sam da objavim snimak kamere nošene na tijelu iz ovog slučaja, jer su zajednici potrebni odgovori i to odmah,“ izjavio je Johnson.

Snimak bez zvuka

Snimak je kraći od jedne minute i objavljen je bez zvuka, te je stoga nejasno kakva se verbalna komunikacija dogodila u sekundama prije pucnjave, prenosi Chicago Tribune.

Odjel za istragu policijske odgovornosti istražuje pucnjavu. Policajci iz ovog slučaja prekomandovani su na administrativne poslove u trajanju od 30 dana.

Istraživanje iz 2017. godine utvrdilo je da će policajci iz Chicaga deset puta vjerovatnije upotrijebiti silu protiv tamnoputih osumnjičenika, nego bilo koje druge grupe.

Izvor: Al Jazeera i agencije