Broj samoubistava u SAD-u u porastu

Omča, Uže
Samoubojstvo je deseti vodeći uzrok smrti u Americi, a rijetko je uzrokovan samo jednim faktorom (AP)

Stopa samoubojstava diljem Sjedinjenih Američkih Država porasla je za 30 posto od 1999. godine, a blizu 45.000 osoba oduzelo je sebi život u 2016. godini, priopćili su u četvrtak dužnosnici.

Samoubojstvo predstavlja ‘sve veći zdravstveni problem’, sa značajnim povećanjem u 44 od 50 država, navedeno je u izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ranije ovog tjedna, poznata američka dizajnerica Kate Spade (55) izvršila je samoubojstvo, što je ponovno potaknulo rasprave o mentalnom zdravlju i spriječavanju fatalnih ishoda, prenosi Fena.

Samoubojstvo je “tragedija za obitelji i zajednice diljem zemlje”, izjavila je zamjenica direktora CDC-a Anne Schuchat.

Deseti uzrok smrti u SAD-u

“Od pojedinaca i društva, zaposlenika i medicinskih profesionalaca, svatko može igrati ulogu u spašavanju života i da se preokrene ovaj problematični porast samoubojstava”, rekla je Schuchat.

Samoubojstvo je deseti vodeći uzrok smrti u Americi, a rijetko je uzrokovan samo jednim faktorom, kažu stručnjaci.

Studija koja je obuhvatila razdoblje od 1999. to 2016. godine otkrila je da više od polovine ljudi koji su izvršili samoubojstvo nisu imali dijagnozu u vrijeme smrti, a najčešća metoda izvršenja tog čina je bila uporaba vatrenog oružja, prenosi agencija AFP.

Izvor: Agencije