S. Arabija uhapsila još jednu ženu, borca za ljudska prava

Hatoon al-Fassi kao učenjak svoj rad je fokusirala na historiju žena i politiku (Reuters)

Vlasti Saudijske Arabije uhapsile su Hatoon al-Fassi, aktivisticu za ljudska prava i spisateljicu, kao djela obračuna sa aktivistima u kraljevstvu, tvrde grupe za ljudska prava.

ALQST, grupa za borbu za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji i fokusom na Saudijsku Arabiju, potvrdila je Al Jazeeri da je al-Fassi uhapšena.

Kao najvažnija regionalna figura u borbi za ženska prava i kraljevstvu al-Fassi se dugo borila za prava žena u Saudijskoj Arabiji, posebice se boreći da ostvare pravo u opštinskim izborima.

Kao učenjak svoj rad je fokusirala na historiju žena i politiku.

Držani izlovani

Al-Fassi je bila među prvim ženama Saudijkama koja je vozila automobil od trenutka kada je religiozno konzervativna država ukinula zabranu ženama da voze.

Prošlog mjeseca saudijska Vlada je objavila da je određeni broj aktivista zadržan zbog sumnje da su imali određene kontakte sa stranim entitetima, kao i zbog toga što su nudili finansijsku pomoć „stranim neprijateljima“.

Osam od sedamnaest pritvorenih aktivista, uključujući pet žena, poslije su privremeno pušteni sve dok se ne kompletira procedura njihovog slučaja.

Nijedan od aktivista još uvijek nije službeno optužen i držani su izolovani – bez pristupa svojim porodicama ili advokatima.

Izvor: Al Jazeera