Salvini i Di Maio optužili Macrona za licemjerje

Pariz poziva Italiju da otvori luke za migrante, a sam otvara spremnike za naftu i plin, kaže italijanski ministar (EPA)

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini oštro je odgovorio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na upozorenje da se populizam poput gube širi Evropom, optuživši ga za licemjerje jer Pariz poziva Italiju da otvori luke za migrante, a sam otvara spremnike za naftu i plin.

“Ako Francuska preuzme migrante sa deset brodova iz Libije, možemo razgovarati”, rekao je Salvini, čelnik protuimigrantske stranke Liga.

Istaknuo je da sljedeće sedmice odlazi na prvo putovanje u Libiju.

Aludirajući na Francusku, poručio je da oni koji su posljednjih godina odlazili praviti nered u Libiji to nisu činili iz humanitarnih razloga.

“Neko je otišao u Libiju jer želi kući donijeti plin i naftu iz te zemlje. I zatim mi plaćamo, na našim obalama, cijenu tog ekonomskog rata onih koji nam sada dijele lekcije. Francuzi nam govore da otvorimo naše luke, a oni će otvoriti svoje spremnike za plin i naftu. Zašto se ne bismo zamijenili i stavili Italijane u centar interesa?”, zapitao je Salvini.

‘Uvredljivo i neumjesno’

Macron je u četvrtak rekao da se populizam proširio Evropom poput bolesti protiv koje bi se Evropljani trebali snažnije boriti, umjesto da kritiziraju poteze proevropskih vlada poput njegove.

Četrdesetgodišnji francuski predsjednik pod pritiskom je jer nije prihvatio migrantski brod “Aquarius”, kojega je prije toga odbio Salvini, što je izazvalo verbalni rat između Pariza i Rima.

Na Macronove riječi reagirao je i potpredsjednik italijanske Vlade Luigi Di Maio, čelnik Pokreta pet zvijezda, koji vlada u koaliciji s Ligom, nazivajući Macronove riječi “uvredljivim i neumjesnim”.

“Prava lepra je licemjerje nekoga koji odbija imigrante [u italijansko-francuskom pograničnom mjestu] Ventimiglia i zatim nam drži lekcije o svetom pravu ravnopravnog raspoređivanja tereta migranata”, napisao je Di Maio na Twitteru.

Izvor: Agencije