UN: Sramotan mađarski zakon o migrantima

Mađarski premijer rekao da su EU potrebni lideri koji se protive imigraciji (AP)

Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih naroda Zeid Ra'ad al Husein ocijenio je u četvrtak sramotnim i očigledno ksenofobnim nove mađarske zakone koji kriminaliziraju ljude zbog pomoći tražiocima azila, prenosi Reuters.

“Konstantno podstrekivanje mržnje koje aktuelna Vlada [Mađarske] vrši zarad političke dobit, dovelo je do ovog posljednjeg, sramnog razvoja situacije, koji je očigledno ksenofoban i protivan evropskim i međunarodnim standardima i vrijednostima ljudskih prava”, rekao je Zeid.

Mađarski Parlament je u srijedu odobrio set kontroverznih zakona usmjerenih prema nevladinim organizacijama ili pojedincima koji pomažu neregistriranim imigrantima.

Udar na osnovna ljudska prava

Set zakona omogućava Vladi da uhapsi ili zabrani rad organizacijama koje pomažu migrantima i koje predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Zakoni su naišli na kritiku grupa za zaštitu ljudskih prava, zastupnika u Evropskom parlamentu i UN-u.

Ocijenjen je kao  i tražitelja azila i onih koji ih pokušavaju zaštititi.

Zakon je dio kampanje nacionalističke Vlade Mađarske protiv Georgea Sorosa, američkog milijardera mađarskog porijekla.

Porez na humanost

Mađasko Ministarstvo finansija je saopćilo da će humaniterne grupe koje podržavaju imigraciju morati platiti poseban porez od 25 posto.

Ministarstvo je objasnilo da je “specijalni imigracioni porez” neophodan zato što odbrana od ilegalne imigracije predstavlja značajno dodatno opterećenje u budžetu Mađarske.

Još nije poznato kako bi se naplaćivao ovaj novi porez, navodi Reuters.

Izvor: Agencije