Polovina Amerikanaca očekuje lošije odnose s saveznicima

Donald Trump, SAD, G7
Donald Trump jedino ima večinsku podršku amerikanaca po pitanju pregovora sa Sjevernom Korejom (EPA)

Gotovo polovina državljana SAD-a anketirana u ispitivanju javnog mnijenja, koje su zajedno obavili agencija AP i NORC Centar za istraživanja javnih poslova, izjasnila se da predviđa da će naredne godine doći do pogoršanja odnosa SAD-a i tradicionalnih saveznika Washingtona.

AP navodi da takvo mišljenje ima 46 posto Amerikanaca, dok samo 20 posto smatra da će se odnosi s tradicionalnim američkim saveznicima, poput Velike Britanije i Kanade, poboljšati.

S druge strane, AP navodi da je 40 posto anketiranih ocjenilo da postoje šanse za poboljšanje odnosa s državama tradicionalno neprijateljski nastrojenim prema SAD-u, poput Sjeverne Koreje i Rusije, dok 20 posto ispitanika smatra će se ti odnosi pogoršati.

Protivljenje Trumpovoj politici

Ukupno gledano, 41 posto Amerikanaca podržava stvari koje radi šef Bijele kuće Donald Trump, a njegovoj politici protivi se 57 posto anketiranih, što su rezultati na nivou onih objavljivanih od marta ove godine.

Trump je najbolje prošao po pitanju Sjeverne Koreje, pošto se 55 posto ispitanika u SAD-u izjasnilo da podržava njegove diplomatske napore vezane za tu zemlju.

Izvor: Agencije