Macron: Populizam se širi Evropom poput bolesti

Macron je rekao da ne dijeli stavove ambasadora Fourniera (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da se populizam širi Evropom poput bolesti protiv koje bi Evropljani trebalo da se snažnije bore, umjesto što kritikuju akcije proevropskih vlada poput njegove.

“Možete da ih vidite kako se uzdižu pomalo poput lepre širom Evrope, u zemljama gdje smo mislili da će biti nemoguće opet ih vidjeti, u susjednim zemljama. Oni govore najgore stvari, a mi se navikavamo na to. Oni provociraju, a niko nije užasnut time”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik (40) našao se pod pritiskom u svojoj zemlji jer je kritikovao što Italija nije prihvatila brod “Aquarius”, prepun migranata, kojem krajnje desničarski ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini nije dozvolio da pristane u italijanske luke, što je izazvalo verbalni rat Pariza i Rima, podsjeća Reuters.

Borba protiv mrzitelja

Tokom posjete Britaniji, Macron je pozvao komentatore da se bore protiv onih koji “mrze Evropu”, prije nego da njega napadaju.

“Optužujemo Evropljane da nisu baš kakvi bismo voljeli da budu, a zaboravljamo da osudimo one koji nisu više poput nas, one koji mrze (Evropu) i napreduju u svojim planovima. Navikavamo se na ekstreme u zemljama koje su godinama bile proevropske poput nas, i po tom pitanju naše poslovne, novinarske i političke elite imaju ogromnu odgovornost”, poručio je Macron.

Izvor: Agencije