Trump prijeti Kini novim sankcijama

Trump je dodao kako Kina očito nema namjeru promijeniti svoje ilegalne prakse (EPA)
Trump je dodao kako Kina očito nema namjeru promijeniti svoje ilegalne prakse (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će uvesti carine od 10 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe čime dodatno eskalira trgovinski rat s Pekingom.

Trump je u saopćenju rekao da je zatražio od američkih trgovinskih predstavnika da utvrde koji će kineski proizvodi biti podložni novim carinama. Dodao je da je taj potez odgovor na kinesku odluku o podizanju carina na američku robu.

“Trebaju se poduzeti dodatne mjere kako bi se potaknula Kina da promijeni svoje nelojalne prakse i otvori tržište američkoj robi”, rekao je Trump u saopćenju koje prenosi Bijela kuća.

Trump je dodao kako Kina očito nema namjeru promijeniti svoje ilegalne prakse krađe američkog intelektualnog vlasništva i američke tehnologije.

Lista ocarinjenih proizvoda

Američki predsjednik pojasnio je da je Peking nedavno opet povećao svoje carine. 

“Nakon što se završi pravni dio, američke će carine stupiti na snagu ako Kina odbije promijeniti svoju politiku, te ako bude insistirala na novim carinama koje je nedavno najavila”, rekao je Trump.

Sjedinjene Države objavile su u petak da od 6. jula počinju s naplatom carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara prema suženoj listi proizvoda iz koje su izuzeti televizori i ostala potrošačka roba. Lista sadrži 818 proizvoda.

Samo nekoliko sati prije objave američkih carina Kina je poručila da će odgovoriti protumjerama. 

Kina je već ranije objavila popis američkih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara na koje bi mogla uvesti carine, uključujući soju, avione i automobile, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO