Španski premijer uklanja Francove posmrtne ostatke

Vlada želi mauzolej pretvoriti u 'mjesto odavanja počasti i sjećanja na sve Špance' (EPA)
Vlada želi mauzolej pretvoriti u 'mjesto odavanja počasti i sjećanja na sve Špance' (EPA)

Nova španska socijalistička Vlada planira ukloniti posmrtne ostatke bivšeg diktatora Fransisca Franca iz mauzoleja, jer želi da to bude mjesto sjećanja na građanski rat, a ne veličanja diktature.

“Odluka o ekshumaciji Francovih ostataka je sasvim jasna”, rekao je Oscar Puente, zvaničnik socijalista premijera Pedra Sancheza.

U mauzoleju, koji se zove Dolina palih, nalaze se bazilika i križ visok 150 metara, koji su izgradili ratni zarobljenici, a otvorio ga je sam Franco 1959. godine.

Mjesto odavanja počasti

Nova Vlada želi mauzolej pretvoriti u “mjesto odavanja počasti i sjećanja na sve Špance”, prenosi Reuters.

Konzervativna Narodna partija protivila se pokušajima ekshumiranja Francovih ostataka dok je bila na vlasti, navodeći da će to samo probuditi bolna sjećanja 40 godina nakon Francove smrti i 80 godina od završetka građanskog rata u Španiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Novoizabrani premijer Španije Pedro Sanchez položio je zakletvu na tu funkciju. Sanchez je na funkciju premijera došao nakon što je španski parlament izglasao nepovjerenje sada već bivšem premijeru Marianu Rajoyju, što je prvi takav slučaj u historiji te zemlje. Istovremeno u Kataloniji je imenovana nova vlada. 

Jedan španski sud prvi je put odobrio ekshumaciju posmrtnih ostataka iz Doline palih. U monumentalnom mauzoleju fašistički diktator Francisco Franco pokopan je uz desetke hiljada žrtava španskog građanskog rata, vođenog između 1936. i ’39. Sada su porodice četvorice muškaraca sahranjenih u Dolini palih dobile dozvolu da ekshumiraju posmrtne ostatke svojih najbližih.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO