Zeman objavio izvještaj o proizvodnji ‘novičoka’ u Češkoj

Poslije testiranja, češki uzorak 'novičoka' je uništen, navodi se u saopćenju češkog predsjednika (EPA)

Kancelarija predsednika Češke Republike objavila je deo izveštaja češke vojne obaveštajne agencije sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti, a na koji se Miloš Zeman pozvao nedavno kada je govorio o proizvodnji i testiranju nervnog agensa “novičok” u toj zemlji.

“Predsednika Republike obavestila je vojna obaveštajna agencija o projektu tokom kojeg je Vojno-istraživački institut proizveo nekoliko miligrama mešavine koja sadrži supstancu A-320, nazvanu ‘novičok’. Posle testiranja, uzorak je uništen”, navodi se u saopštenju češkog predsednika.

‘Ništa s trovanjem u Engleskoj’

Prema tom izveštaju, uzorak proizveden u Češkoj bio je drugačiji od klase nervnog agensa “novičok” koji je upotrebljen za trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj u martu.

“Treba naglasiti da Češka Republika nema ništa zajedničko sa incidentom trovanja nervnim gasom u Solzberiju”, ističe se u saopštenju iz kancelarije češkog predsednika, prenosi agencija Tass.

Zeman je 3. maja rekao da su male količine “novičoka” proizvedene i testirane u novembru 2017. godine u Vojno-istraživačkom institutu u Brnu.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada