Nova italijanska Vlada i premijer položili zakletvu

Paolo Gentiloni, Giuseppe Conte, Italija
Gentiloni je simbolično predao Conteu zvonce koji aktuelni premijeri koriste da označe početak sjednica vlade (EPA)

Novi talijanski premijer Giuseppe Conte i njegova populistička Vlada prisegnuli su u petak pred predsjednikom zemlje Sergijem Mattarellom, prenosi Beta.

Vlada je mješavina ministara iz dvije stranke, antisistemske i krajnje desnice, koji su obećali program u kojem će Italija biti na prvom mjestu, što je zabrinulo Europsku uniju.

Novi predsjednik talijanske Vlade Giuseppe Conte prisegnuo je prvi položivši ruku na knjigu Ustava.

Dvojica potpredsjednika Vlade – Luigi Di Maio, predsjednik antisistemskog Pokreta pet zvjezdica i Matteo Salvini, predsjednik Lige, krajnje desnice – prisegnuli su nakon njega, a za njima i drugi članovi Vlade.

“Prisežem da ću biti odan Republici, da ću vjerno čuvati Ustav i zakone te obnašati svoju dužnost vodeći se isključivo interesom zemlje”, rekao je svaki član Vlade pred Mattarellom, kako prenosi Hina.

Nakon završetka svečanosti nova Vlada se uputila u zgradu Ministarskog vijeća gdje se obavio prijenos vlasti između premijera na odlasku Paola Gentilonija i Contea.

Politika protiv štednje i jačanje sigurnosti

Gentiloni je simbolično predao Conteu zvonce kojim se aktualni predsjednici Vlade koriste da označe početak sjednica.

Vlada još treba dobiti povjerenje dvaju domova parlamenta koji će glasovati najvjerojatnije početkom idućeg tjedna.

Prva talijanska vlada nastala iz saveza mladog antisistemskog pokreta i stranke krajnje desnice pod premijerskom je palicom pravnika Contea, koji je obećao provoditi politiku protiv štednje i jačati sigurnost zemlje.  

Nakon gotovo tri mjeseca pregovora, Pokret pet zvjezdica i Liga postigli su kompromis s predsjednikom Mattarellom, koji je tražio jamstva da će Italija ostati u eurozoni.

Predsjednik je stavio veto na prvu listu koju mu je mandatar predstavio u nedjelju navečer jer je odbio potvrditi ekonomista Paola Savonu, glasnog kritičara eura i Europske unije, za ključno mjesto ministra gospodarstva.

Umjesto 81-godišnjeg Savone na važno mjesto ministra gospodarstva predložen je Giovanni Tria, malo poznati profesor ekonomije na rimskom sveučilištu Tor Vergata.

I Tria je bio kritičan prema upravljanju gospodarstvom EU-a ali, za razliku od Savone, nije zagovaro ‘plan B’, pripremu Italiju za mogući izlazak iz zone eura.

Pored Mattarelle će u subotu na vojnoj paradi povodom nacionalnog praznika sjediti Conte, 53-godišnji profesor prava i odvjetnik, potpuno nepoznat u politici i široj javnosti kada su ga prije 15 dana izabrali Pokret pet zvjezdica i Liga. 

Luigi Di Maio i Matteo Salvini sad su zamjenici premijera. Di Maio je zadužen za gospodarski razvoj i rad, a Salvini za unutarnje poslove. 

U Vladi će biti 18 ministara, među kojima samo pet žena.

Sedmica puna obrata

Raspodjelom ministarstava dva su saveznika gotovo ravnopravna iako je Liga dobila samo 17 posto glasova na parlamentarnim izborima 4. ožujka, nasuprot više od 32 posto za Pokret pet zvjezdica. 

Enzo Moavero, bivši ministar za EU u tehnokratskoj vladi Marija Montija, bit će ministar vanjskih poslova, a Savona bi kao utješnu nagradu dobio mjesto ministra za EU poslove.

Eurospkeptični političari u Europi pozdravili su novu talijansku Vladu sastavljenu od Pokreta pet zvezdica i desničarske Lige.

Milanska burza je skočila budući da je sporazumom postignutim u posljednjem trenutku spriječeno održavanje prijevremenih izbora.

Svečanost zakletve predstavlja vrhunac tjedna punog političkih obrata i financijskih previranja, u kojima su burze diljem sveta pale, a kamatne stope na talijanske obveznice porasle zbog mogućnosti održavanja novih izbora u trećem po veličini europskom gospodarstvu.

Izvor: Agencije