Izrael: Napali smo iranske vojne položaje u Siriji

Izrael je proteklih dana bio u pojačanoj pripravnosti, iz predostrožnosti zbog moguće odmazde Irana (EPA)

Izraelska vojska saopćila je da su rano jutros po lokalnom vremenu iranske snage, sa sirijske strane Golanske visoravni, ispalile 20-ak projektila i raketa na izraelske ciljeve na toj visoravni, te da je odgovoreno na napad,a meta su bili “iranski vojni položaji u Siriji.”

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus rekao je da je Izrael presreo nekoliko raketa, prenosi Reuters.

Conricus je naveo da nema gubitaka na izraelskoj strani i da je šteta nanesena izraelskim položajima ograničena, bez iznošenja detalja.

Prema njegovim riječima, Izrael na ovaj incident gleda sa ozbiljnošću i odgovorio je na njega, prenosi Tanjug.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je Izrael ispalio više od 70 raketa na iranske baze u Siriji i da je protuzračna odbrana Sirije oborila više od polovine tih projektila.

U saopćenju ruskog ministarstva kaže se da je 28 izraelskih borbenih aviona tipa F-15 i F-16 ispalilo blizu 60 raketa zrak-zemlja tokom dvosatnog napada. Dodaje se da je Izrael također ispalio i više od 10 taktičkih raketa zemlja-zemlja.

Ministarstvo dodaje da se provjeravaju navodi o tome koja je šteta nanesena iranskim oružanim jedinicama, sirijskoj vojsci i civilnoj infrastrukturi. Ovo je bio najjači izraelski napad u Siriji od rata 1973. godine, podsjeća agencija Tanjug.

Pogođeni ciljevi

Izraelske rakete su u Siriji pogodile nekoliko mjesta protivzračne odbrane, radarsko mjesto i skladište municije, izvijestili su u četvrtak sirijski državni mediji, navodi Hina.

Sirijska novinska agencija Sana izvijestila je da je sirijska zračna odbrana oborila desetke izraelskih raketa ali i da su neke od njih uspjele pogoditi mjesta protivzračne obrane, radar i skladište municije . Dodala je i da su neke od izraelskih raketa srušene južno od grada Homsa.

Prethodno je izraelska vojska saopćila da se više sirena, koje upozoravaju na zračni napad, začulo u oblasti Golanske visoravni.

Sirene su se oglasile u četvrtak rano ujutro po lokalnom vremenu, bilo je navedeno u kratkom saopćenju.

Izrael je proteklih dana bio u pojačanoj pripravnosti, iz predostrožnosti zbog moguće odmazde Irana, napominje AP.

Iran je toj zemlji zaprijetio odmazdom nakon što je okrivio Izrael za niz pogubnih zračnih udara na iranske položaje u Siriji.

Izvor: Agencije