Francuska: Policija evakuiše ekološke aktiviste i anarhiste

Policajci su ispaljivali suzavac i zaglušujuće granate (EPA)

Francuska policija pokrenula je u ponedjeljak obimnu operaciju evakuisanja stotina ekoloških aktivista i anarhista koji su ilegalno zauzeli lokaciju na zapadu Francuske na kojoj se trebao graditi novi aerodrom, a prilikom policijske intervencije izbili su sukobi, prenose agencije.

Operacija protjerivanja skvotera u Notre-Dame-des-Landesu, na zapadu Francuske, pokrenuta je gotovo tri mjeseca nakon odustajanja od plana gradnje aerodroma.

Policajci raspoređeni u velikom broju na mjestu događaja ispaljivali su suzavac i zaglušujuće granate kao odgovor na bacanje predmeta, prenosi AFP.

“U 6 sati ujutro nacionalna žandarmerija počela je operaciju protjerivanja ilegalnih stanara terena u zoni Notre-Dame-des-Landes”, priopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Operacija velikih razmjera

“Operacijom se provode odluke pravosuđa o pristupanju protjerivanja najradikalnijih stanara”, istaknulo je Ministarstvo.

Glavni pristupi cesti u zoni koja je postala simbol ilegalnog nastanjivanja blokirani su tokom noći.

Operacija velikih razmjera, za čije je trajanje predviđeno nekoliko dana, uključivat će ukupno 2.500 vojnika i policajaca.

Kad je Vlada 17. januara odustala od osporavanog projekta aerodroma, obećala je ukinuti “zonu bezvlašća” koja je ondje nastala.

Izvor: Agencije