Macron pozvao SAD da odbaci nacionalizam i izolacionizam

Macron je istakao da Pariz neće napustiti nuklearni sporazum s Iranom (EPA)
Macron je istakao da Pariz neće napustiti nuklearni sporazum s Iranom (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je, u govoru pred oba doma američkog Kongresa, pozvao Sjedinjene Američke Države da odbace nacionalizam i izolacionizam te pozvao Washington da ostane vjeran idejama saradnje.

Naglasio je da zemlje i uz multilateralizam mogu i dalje očuvati pojedinačne identitete.

Velika čast za Francusku i narod

“Možemo izabrati izolacionizam, povlačenje i nacionalizam – to je jedna opcija. Može nam biti privlačna kao privremeni lijek za naše strahove. Ali, zatvaranje vrata svijetu neće zaustaviti evoluciju svijeta”, naglasio je.

Treba osmisliti zajedničke odgovore na globalne prijetnje te ojačati multilateralnu saradnju, mišljenje je francuskog predsjednika, za koje je dobio aplauz senatora i zastupnika.

“To traži – više nego ikad – uključivanje SAD-a, jer je SAD osmislio multilateralizam. Upravo vi danas trebate pomoći da se on očuva i ponovo osmisli.”

Macron je dočekan aplauzom zastupnika i senatora, koji su ustali i više od tri minute pozdravljali dolazak francuskog predsjednika u dvoranu, a neki od njih uzvikivali su “Živjela Francuska!”

“Ovo je velika čast za Francusku, francuski narod i mene lično da ovdje budem primljen, u ovo svetište demokratije, gdje je zapisan toliki dio američke historije”, rekao je na engleskom.

Njegova supruga Brigitte došla je malo prije njega i također dobila aplauz.

Iran ne smije imati atomsku bombu

Macron je istakao da Pariz neće napustiti nuklearni sporazum s Iranom ako umjesto njega neće postojati nešto još bolje, a odnose sa SAD-om, gdje je stigao kao prvi strani čelnik u državnu posjetu, nazvao je “vrlo posebnima”.

“Što se tiče Irana, cilj je jasan: Iran nikad ne smije imati nuklearno oružje. Ni sada ni za pet ni za deset godina. Nikad”, naglasio je.

“Mislim da možemo sarađivati u izgradnji ovog sveobuhvatnog sporazuma za cijelu regiju, za naše narode, jer mislim da on u dobroj mjeri odgovara na naše brige.”

Trump i Macron obavezali su se u utorak da će primijeniti snažnije mjere prema Iranu, no Trump nije želio obećati da će SAD “ostati” u nuklearnom sporazumu iz 2015. te je zaprijetio Teheranu odmazdom u slučaju da ponovo pokrene svoj nuklearni program.

Zapadni diplomati rekli su u srijedu da su Velika Britanija, Njemačka i Francuska blizu dogovora o paketu mjera koji će predložiti Trumpu ne bi li ga uvjerili da ne raskine sporazum s Iranom o nuklearnom programu.

Ljudi nemaju ‘planetu B’

“Evropa i SAD mogu sarađivati u izgradnji svjetskog poretka 21. vijeka, one se trebaju zajednički oduprijeti globalnim izazovima”, rekao je šef francuske države, a za Washington i Pariz kazao je da imaju “vrlo posebne odnose”.

Macron je u govoru istakao da za ljude nema “planete B”, a da ovu planetu uništavamo emisijama ugljičnog dioksida, zagađivanjem okeana i uništavanjem bioraznolikosti.

Izrazio je i uvjerenost da će se SAD vratiti Pariskom klimatskom sporazumu.

Za nedavna iskustva s Facebookom rekao je da pokazuju potrebu zaštite privatnosti građana te istakao da se treba boriti protiv virusa lažnih vijesti.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuska je predložila pregovore o novom sporazumu o nuklearnom programu s Iranom, utemeljenom na onom iz 2015. Predsjednik Emmanuel Macron iznio je prijedlog američkom kolegi Donaldu Trumpu, koji prijeti povlačenjem SAD-a iz sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući je primio francuskog kolegu Emmanuela Macrona. Razgovarali su o brojnim pitanjima – sporazumu o iranskom nuklearnom programu, povlačenju iz Sirije, odnosima sa Sjevernom Korejom, te ekonomskoj saradnji dviju zemalja. I nakon sastanka, stajališta Washingtona i Pariza o Iranu ostala su nepromijenjena.  Vanjskopolitički komentator Momčilo Pantelić bio je gost […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO