Assad: Za obnovu sirijske ekonomije treba 400 milijardi dolara

Bashar al-Assad, Sirija, Predsjednik
Bashar al-Assad je istakao kako želi da ruske kompanije ulažu njegovu zemlju (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u nedjelju da će za obnovu ekonomije te države, u kojoj se ratuje već sedam godina, biti neophodno 400 milijardi dolara, javlja agencija Tass pozivajući se na zvaničnika ruske Dume Dmitrija Sabljina.

“Važno pitanje je oporavak infrastrukture. To neće koštati manje od 400 milijardi dolara i za to će biti potrebno od 10 do 15 godina”, navodi Assad.

Sabljin je šef ruske delegacije koja se sastala s Assadom u Damasku i koordinator je grupe ruske Dume koja se bavi odnosima sa sirijskim Parlamentom.

Assad je, prema njegovim riječima, naglasio da ne očekuje da zapadne kompanije nafte i gasa rade u njegovoj državi.

“Mi ne očekujemo zapadne kompanije ovdje, posebno u sferi nafte i gasa. O tome sam pričao s predsjednikom [Rusije Vladimirom] Putinom u Sočiju. Mi želimo da ovdje rade ruske kompanije i očekujemo brz napredak”, citirao ga je Sabljin.

‘Napadi Zapada su akt agresije’

Agencija je prenijela da je sirijski predsjednik ponovio da su raketni napadi Zapada na Siriju bili “akt agresije”.

Ruski poslanici sastali su se s Assadom dan nakon što su u noći između petka i subote SAD, Velika Britanija i Francuska izvršile zajedničke zračne udare na Siriju zbog navodnog hemijskog napada na civile u Doumi 7. aprila.

Tass je prenio da su ruske diplomate navele da je Assad bio “dobro raspoložen” i da je pohvalio protivraketne sisteme iz Rusije koje je Sirija koristila kako bi se odbranila od napada Zapada.

Izvor: Agencije