Dan žalosti u Palestini zbog žrtava na protestima

Vlada Palestine je osudila prekomjernu upotrebu sile izraelskih snaga (EPA)

U Palestini je danas proglašen Dan žalosti zbog posljednjih žrtava u sukobima palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Predsednik Palestine Mahmoud Abbas je subotu proglasio Danom žalosti na celoj palestinskoj teritoriji.

Vlada Palestine je takođe osudila prekomernu upotrebu sile izraelskih snaga, apelujući na međunarodnu zajednicu da hitno deluje kako bi bili zaustavljeni napadi na Palestince.

Broj Palestinaca koje su izraelski vojnici usmrtili u Pojasu Gaze u petak povećan je na 17.

U sukobima u Gazi i na Zapadnoj Obali, prilikom obeležavanja “Dana zemlje”, komemoracije u znak sećanja na šestoricu Palestinaca ubijenih prije 42 godine u protestima zbog konfiskovanja njihovog zemljišta, povređeno je blizu 1.400 Palestinaca.

Veliki marš za povratak

Palestinci održavaju masovne demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela na kojima se, na šest različitih područja, okupilo desetine hiljada ljudi.

Povodom “Velikog marša za povratak” na različitim pograničnim područjima postavljeni su i šatori.

Palestinska strana tvrdi da su u pitanju mirne demonstracije.

Međutim, komandant izraelske vojske Gadi Eisenkot je poručio da će, u slučaju “napada na izraelsku infrastrukturu vojnicima dati dozvolu za upotrebu oružja”.

Portparol izraelske vojske rekao je da su demonstranti izraelske vojnike napadali zapaljenim gumama i kamenjem.

“Dan zemlje” od posebnog je značaja za Palestince, jer je to bilo prvi put od 1948. da su Palestinci organizirali masovni i kolektivni odgovor na izraelsku politiku.

Izvor: Al Jazeera i agencije