EU povukao ambasadora iz Rusije na konsultacije

Evropska unija povukla je svog ambasadora u Moskvi Markusa Ederera nakon što su se evropski čelnici saglasili da je Rusija “vrlo vjerovatno” odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Briselu u četvrtak navečer, Evropsko vijeće je saopćilo da nema “drugog vjerovatnog objašnjenja” osim onoga da je za napad odgovorna Rusija.

Moskva žali zbog odluke EU-a

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u petak da Moskva ‘žali’ zbog odluke EU-a da povuče svog ambasadora iz Rusije radi konsultacija.

‘Svakako nam je žao… i da se takve odluke i procjene donose’, rekao je on i dodao, kako prenosi agencija Tass, da se Moskva ne slaže s takvom odlukom te ponovio da ‘Rusija ‘apsolutno i nedvosmisleno’ nije povezana sa slučajem Skripal. 

Britanska premijerka Theresa May rekla je da je trovanje u Salisburyju “dio obrasca ruske agresije protiv Evrope”.

Moskva negira odgovornost za napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerke Juliju 4. marta na jugu Engleske.

‘Solidarno stojimo uz Veliku Britaniju’

Kremlj je u petak saopćio da žali zbog odluke EU-a o povlačenju ambasadora.

“Žalimo zbog toga”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da je odluka donesena na osnovu pretpostavki šta se dogodilo Skripalju i njegovoj kćerki.

EU je saopćio da je ambasador povučen “radi konsultacija”.

“Solidarno stojimo uz Veliku Britaniju suočeni s ovim ozbiljnim izazovom našoj zajedničkoj sigurnosti”, piše u izjavi Evropskog vijeća, koje je o napadu raspravljalo do kasno naveče u četvrtak na samitu u Briselu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su evropski čelnici saglasni da treba poduzeti zajedničke korake, “uključujući daljnje mjere”.

Grčki premijer Alexis Tsipras novinarima je rekao da EU treba pokazati solidarnost s Velikom Britanijom, “ali u isto vrijeme moramo biti odgovorni” kada se napad pripisuje nekoj državi.

Hrvatska odlučuje u ponedjeljak

Litvanska predsjednica Daria Grybauskaite najavila je da će njena zemlja protjerati ruske diplomate, kao što je to učinila Velika Britanija.

Tu mjeru ili povlačenje svojih ambasadora razmatraju još neke zemlje.

Hrvatski državni vrh će u ponedjeljak, 26. marta, razgovarati o tome kako se postaviti prema Moskvi.

Austrija neće protjerati ruske diplomate

Kancelar Sebastian Kurz izjavio je u petak da Austrija neće protjerati ruske diplomate.

On je potvrdio solidarnost Austrije i EU-a s Velikom Britanijom.

‘Mi smo napad [na ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju] jasno osudili’, rekao je Kurz.

Upitan kako će reagirati Hrvatska, premijer Andrej Plenković je rekao da se u ponedjeljak sastaje državni vrh i da će “vidjeti kako pokazati solidarnost s Velikom Britanijom”.

“Ovo je ozbiljan politički problem, koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja”, kaže hrvatski premijer.

Upitan je li se Hrvatska danas našla u nezgodnoj situaciji, nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, Plenković je rekao da je tu riječ o nastavku razgovora od prije nekoliko mjeseci.

Osude napada u Salisburyju

“To je nastavak razgovora koji se dogodio prije par mjeseci u Moskvi i Sočiju i ovo je sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom. U krajnjoj liniji, i Velika Britanija je rekla da zadržava komunikaciju s Rusijom, to radi EU i to nije ništa neuobičajeno”, kazao je Plenković.

Dio zemalja, poput Italije, Grčke, Kipra i Austrije, ne žele eskalaciju u odnosima s Rusijom i pozivaju na oprez, ali istodobno i izražavaju solidarnost s Velikom Britanijom.

SAD, Francuska, Njemačka i Velika Britanija već su prošli četvrtak osudili Rusiju za napad u Salisburyju.

Prije radne večere šefova država ili vlada 28 zemalja članica, sastali su se Theresa May, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U saopćenju, koje je nakon toga objavila britanska Vlada, također se kaže da nema drugog objašnjenje osim da je za napad odgovorna Rusija.

“Čelnici su se složili da je važno poslati snažnu evropsku poruku, kao odgovor na ruske poteze”, piše u saopćenju.

Velika Britanija, odgovarajući na napad, protjerala je 23 ruska diplomata, što je najveće jednokratno protjerivanje u više od 30 godina.

Napad nervnim agensom ‘Novičokom’

Ubrzo je uslijedila odmazda Moskve odlukom o protjerivanju isto toliko britanskih diplomata i zabranom rada Britanskog vijeća u Rusiji.

London optužuje Rusiju za napad vojnim nervnim otrovom ruske proizvodnje.

Bivši špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija još su u bolnici u “kritičnom” stanju, a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je van životne opasnosti.

Moskva od početka negira da je naručila taj napad nervnim agensom, poznatim pod nazivom “Novičok”, koji je Rusija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca koji danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama, izradila u vrijeme Sovjetskog saveza i koji je samo Rusija kadra proizvesti.

Izvor: Agencije