Prijeti nehotični rat između Evrope i Rusije

Sukob u Ukrajini predstavlja veliku prepreku popuštanju napetosti između Rusije i Zapada (EPA)

Nagrizanje sporazuma o kontroli naoružanja, raspoređivanje dodatnog oružja i napetosti zbog vojnih vježbi povećali su opasnost od nehotičnog vojnog sukoba između Evrope i Rusije, prema godišnjem minhenskom sigurnosnom izvještaju.

Izvještaj naslovljen “Do ruba – i nazad?” navodi sve veći pritisak na ugovore o nuklearnom razoružanju, poput Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa), i zabrinutost za sigurnost u istočnoj i srednjoj Evropi.

NATO ustrajava na tome da ne želi novu utrku u naoružanju s Rusijom, ali trenutno stanje moglo bi “dovesti do daljnjeg pogoršanja sigurnosnog stanja u Evropi”, piše u izvještaju koji će formalno biti objavljen u četvrtak, pred Minhensku sigurnosnu konferenciju sljedeće sedmice.

Iduće sedmice Minhenska konferencija

“U ovom opasnom stanju stvari pogrešne procjene i nesporazumi mogu lako dovesti do nenamjernog vojnog sukoba”, kaže se u izvještaju.

Približno 500 visokih vladinih i vojnih zvaničnika iz Evrope, Afrike, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Zaljeva raspravljat će o sigurnosnim izazovima na godišnjem skupu u Minhenu od 16. do 18. februara.

Sukob u Ukrajini, isto tako, predstavlja veliku prepreku popuštanju napetosti između Rusije i Zapada, navodi se u izvještaju, napominjući da će odluka SAD-a da opskrbi oružjem Ukrajinu vjerojatno zacementirati sadašnju pat-poziciju.

Izvještaj navodi i da se istočna Evropa muči u atmosferi borbe za sigurnost, uhvaćena između Evropske unije i NATO-a, s jedne, i Rusije, s druge strane, u doba kad je EU-ova politika Istočnog partnerstva izgubila na zamahu i kad ima malo šansi da će NATO primiti nove članove u doglednoj budućnosti.

Ima i pozitivnih vijesti

Vijesti, ipak, nisu samo loše, kaže izvještaj.

Ekonomski rast i poboljšano javno mišljenje daju “više nego tračak nade” za EU na ekonomskom frontu.

Osim toga, napredovala je vojna saradnja na NATO-ovom istočnom boku, a Savez sada reformira svoju vojnu zapovjednu strukturu.

Izvor: Agencija