Katar poslao Gazi devet miliona dolara

Postupak Katara najbolji je primjer drugima u cilju pružanja pomoći Palestincima (Anadolija)

Odlukom katarskog emira šeika Tamima bin Hamada al-Thanija katarske vlasti donirale su Gazi devet miliona dolara, javlja Anadolija.

Mohamed al-Amadi, predsjednik katarskog Komiteta za rekonstrukciju Gaze, na konferenciji za medije u Gazi istakao je da je spomenuta pomoć već stigla. Naglasio je da će novcem koji su dobili, između ostalog, kupiti hranu, deke i plin za stanovnike Gaze.

Dodao je da će također u okviru pomoći ustanovama koje djeluju u okviru Ministarstva zdravstva Palestine biti isporučeno gorivo, lijekovi i medicinska oprema. Istakao je i da će približno milion dolara biti potrošeno za obnovu kuća najugroženijih porodica, dok je milion dolara predviđen za školarinu studenata na univerzitetima.

Naglasio je da je ovakav postupak Katara najbolji primjer drugima u cilju pružanja pomoći Palestincima: “Katar je i u prošlosti uvijek bio uz narod Gaze. Tako je i sada, a tako će biti i ubuduće”, rekao je Al-Amadi.

Ukinuti blokadu Gaze

Mathias Shamali, direktor Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u Gazi, istakao je da je ova pomoć stigla u veoma kritičnom trenutku, apelujući i na druge zemlje da pruže veću finansijsku podršku Gazi.

Noel Tsekouras, šef Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) u Gazi, naglasio je da će ta donacija uveliko pomoći stanovnicima Gaze.

“Da nismo dobili ovu finansijsku pomoć, situacija u Gazi u vrlo kratkom periodu bila bi još teža”, rekao je Tsekouras.

Na kraju je istakao da je potrebno da što prije bude ukinuta izraelska blokada Gaze.

Katar je potpisao trilateralni sporazum s Egiptom i Gazom u 2013. godini, u okviru kojeg se obavezao da će izvršiti rekonstrukciju u Gazi u vrijednosti 500 miliona dolara.

Rekonstrukcija će se prvenstveno odnositi na izgradnju stambenih objekata i infrastrukture.

Izvor: Agencije