Kobni bilans pucnjave: Bivši učenik ubio 17-ero u školi na Floridi

Najmanje 17 osoba, djece i odraslih, ubijeno je na Valentinovo u srednjoj školi na jugoistoku Floride, gdje je 19-godišnjak pucao iz poluautomatske puške, nakon čega se predao policiji, prenijeli su američki mediji.

Pucnjava, jedna od najgorih u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednjih 25 godina i 18. u nekoj od američkih škola ove godine, dogodila se pred kraj nastave u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu.

Osumnjičenik, identificiran kao Nikolaus Cruz (19), bivši učenik koji je izbačen iz škole iz disciplinskih razloga, predao se policiji nedugo nakon napada u mjestu blizu Coral Springsa, rekao je Scott Israel, šerif okruga Broward.

Šerif Israel rekao je da je u napadu korištena poluautomatska puška AR-15, koju je lako nabaviti u većem dijelu SAD-a, prenosi AFP.

Cruz, rođen u rujnu 1998., objavljivao je na društvenim mrežama “alarmantne” poruke, dodao je šerif, ističući kako je nužno prijaviti takve objave.

U početku uzbunu nisu shvatili ozbiljno

Rafalna paljba, karakteristična za takav tip puške, čula se na amaterskoj videosnimci načinjenoj u jednom razredu, a objavila ju je mreža CBS. Na snimci se vide učenici koji su se sakrili ispod stolova i ispružili na podu dok se izvana čuju krici.

Svjedoci su rekli da su se sakrili u ormare kad se začula pucnjava tik prije kraja nastave.

“Oglasila se požarna uzbuna i svi smo mislili da je vježba jer smo već jednom imali lažnu uzbunu, pa je nismo shvatili ozbiljno. Odjednom smo čuli pucnjavu iz drugog dijela škole”, rekao je učenik za lokalne medije.

Vozila hitne medicinske pomoći, vatrogasni kamioni te duga povorka policijskih automobila i oklopnih vozila interventne policije stajali su pokraj škole. Žrtve su evakuirane helikopterom.

“Nismo primili nikakvo upozorenje, nije bilo nikakve naznake da bi se napad mogao dogoditi. Provest će se opsežna istraga. Koliko znamo, nije primljena nikakva prijetnja”, rekao je ravnatelj škole Robert Runcie.

Problematično dijete

Cruz je u školi bio poznat kao problematično dijete, rekli su svjedoci, a prenijele su lokalne mreže.

Jedan je učenik na upit novinara rekao da je mladić bio “problematično dijete” koje je posjedovalo oružje i prijetilo da će ga uporabiti.

Drugi je učenik rekao kako je Cruz bio “samotnjak” koji je prije nekoliko mjeseci napustio školu i nakon majčine smrti preselio se na sjever države. Navodno je prošao i vojnu obuku, doznaje se od izvora u Pentagonu, koji ne navode pojedinosti.

“Na kraju, svi su to predviđali”, dodaje učenik čiji se identitet ne otkriva, ističući da je Cruz dobro poznavao teren i sigurnosnu proceduru koja stupa na snagu u školi u slučaju pucnjave.

Predsjednik Donald Trump na Twitteru je objavio da se “nijedno dijete, učitelj ni bilo tko drugi ne smije osjećati ugrožen u bilo kojoj američkoj školi”.

Pucnjave nisu rijetkost u američkim školama.

“Od siječnja 2013. bile su najmanje 283 pucnjave u školama diljem zemlje”, objavio je krajem siječnja Everytown for Gun Safety, organizacija koja se bori protiv širenja uporabe oružja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije