Tillerson u arapskim zemljama o Jerusalemu

Državni sekretar SAD-a završit će turneju posjetom glavnom gradu Turske (EPA)

Američki državni sekretar Rex Tillerson stigao je jučer u Egipat na početku diplomatske turneje tokom koje će obići pet država u jeku pojačanih tenzija na Bliskom istoku i uznemirenja javnosti zbog politike predsjednika SAD-a Donalda Trampa prema toj regiji.

Njegova posjeta Kairu dogodila se dan nakon što je Izraelska ratna avijacija izvela niz napada u Siriji u odgovoru na ulazak iranskog drona u zračni prostor Izraela i nakon što je oboren izraelski lovački avion F-16. 

Bili su to najjači napadi Izraela na susjednu Siriju od početka tamošnjeg građanskog rata 2011. godine.

Osim Egipta, među državama koje će Tillerson posjetiti jesu Kuvajt, Liban i Jordan. U tim zemljama Tillerson će sa zvaničnicima razgovarati o nedavnoj odluci Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela.

Predviđena posjeta Turskoj

Odluka američkog predsjednika o priznanju spornog grada kao samo izraelskog izazvala je gotovo jednoglasnu osudu u svijetu i demonstracije na Bliskom istoku i šire u muslimanskom svijetu.

Tillerson će danas razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem u Kairu, tri dana nakon što je egipatska vojska počela veliku vojno-policijsku operaciju na sjeveru nestabilnog Sinajskog poluotoka, gdje su najaktivniji borci ISIL-a.

Državni sekretar SAD-a završit će turneju posjetom glavnom gradu Turske, Ankari, gdje će se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Izvor: Agencije