Ostavka u Oxfamu zbog seks-skandala

'Jako mi je žao zbog štete i nevolja koje su izazvane ovime', napisala je Lawrence (Reuters)

Jedna od šefica britanske humanitarne organizacije Oxfam je podnijela ostavku nakon informacija da su humanitarni radnici plaćali za seks na zadacima u Haitiju i Čadu.

Penny Lawrence, zamjenica izvršnog direktora Oxfama, navela je u saopćenju da ju je “sramota” članova osoblja koji su koristili usluge prostitutki u dvije zemlje.

“Posljednjih nekoliko dana postali smo svjesni zabrinutosti zbog ponašanja našeg osoblja u Čadu i Haitiju, na koje mi nismo adekvatno odgovorili”, kazala je Lawrence.

“Jako mi je žao zbog štete i nevolja koje su izazvane ovim, to se odnosi na one koji podržavaju Oxfam, širi razvojni sektor i, prije svega, one najugroženije koji su nam vjerovali.”

Misija nakon zemljotresa u Haitiju

Osoblje je, navodno, koristilo usluge prostitutki u Čadu u kući za osoblje te humanitarne organizacije.

Prošle sedmice mediji su izvještavali o tome da je osoblje Oxfama plaćalo prostitutke u humanitarnoj misiji nakon razarajućeg zemljotresa u Haitiju 2010. godine.

Vlada Velike Britanije zaprijetila je da će prekinuti finansiranje te organizacije nakon skandala.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nove ostavke na BBC-ju zbog seks-skandala. Nakon ostavke generalnog direktora Georgea Entwistlea odstupili su i direktorica vijesti Helen Boaden i njen zamjenik Stephen Mitchell.

Published On 12 Nov 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO