U Meksiku ubijeno šest policajaca

U zemlji sa oko 125 miliona stanovnika desi se i po 100 ubistava dnevno (AP)

Šest meksičkih policajaca ubijeno je u ponedjeljak u zapadnoj meksičkoj državi Jalisco, saopćile su vlasti, u jednom od najkrvavijih napada na sigurnosne snage zadnjih mjeseci, koji se dogodio u prvoj sedmici nakon preuzimanja vlasti novog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Državno odvjetništvo Jalisca objavilo je na Twitteru da je šest policajaca ubijeno, a jedan povrijeđen u pucnjavi u općini La Huerta, na obali Tihog okeana, samo nekoliko dana nakon napada na američki konzulat u Guadalajari, glavnom gradu države na obali Tihog okeana.

Glasnogovornica Državnog odvjetništva rekla je kako nije jasno ko je odgovoran za ubistva, ali područje gdje se dogodila pucnjava poznato je kao teritorij kojim vlada Jalisco kartel nove generacije, jedna od najmoćnijih narko-bandi u Meksiku.

Napad granatom na američki konzulat

La Huerta graniči s općinom Villa Purificacion, gdje su u maju 2015. godine članovi Jalisco kartela nove generacije srušili vojni helikopter tokom neuspjelog pokušaja zarobljavanja vođe bande Nemesia Oseguera Cervantesa “El Mencha”, bivšeg policajaca, kojeg smatraju trenutno najopasnijim narko-bosom na svijetu.

U subotu su dužnosnici izvijestili da istražuju napad granatom na američki konzulat u Guadalajari, prenosi Hina.

U napadu niko nije povrijeđen, a dogodio se nekoliko dana prije nego što je novi guverner Jalisca Enrique Alfaro preuzeo dužnost.

Andres Manuel Lopez Obrador, prvi lijevi predsjednik u novijoj historiji Meksika, službeno je preuzeo dužnost u subotu, a najavio je da će mu najveći prioritet biti prekidanje nasilja narko-kartela, u kojem je za mandata zadnje dvije vlade stradalo na desetke hiljada Meksikanaca.

Izvor: Agencije