Doha Forum: Blokada Katara je kontraproduktivna

Na forumu je prisustvovala konstelacija međunarodnih zvaničnika na visokoj razini (Ustupljeno Al Jazeeri)

Francuski list Le Monde objavio je izvještaj u kojem se navodi da Doha Forum odražava povratak Katara na diplomatsku scenu nakon uspjeha da prevlada embargo nametnut od zaljevskih susjeda.

Dopisnik lista Benjamin Barthe kaže da je 18. izdanje Doha Foruma u Kataru obilježilo prisustvo visokorangiranih zvaničnika, što je ovu katarsku platformu, posvećenu raspravi o problemima savremenog svijeta, učinilo velikim događajem.      

Dodaje da su tri palače rezervirane za zvanice ugostile oko 1.500 istaknutih ličnosti, među kojima i iranskog ministra vanjskih poslova Mohameda Zarifa, njegovog turskog kolegu Mevluta Cavusoglua, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa i Nadiu Murad, dobitnicu Nobelove nagrade za mir 2018.   

Službeni cilj foruma bio je istaknuti vrline medijacije i dijaloga, a to je pristup, kako kaže autor, u kojem je Katar postao stručnjak u svijetu koji je sve manje usmjeren na multilateralizam.  

Prevazići posljedice blokade

Barthe dodaje da dvodnevne rasprave, okrugli stolovi i prateći sastanci, koji su obilježili ovaj događaj, također govore i o ambiciji Katara da prevaziđe posljedice “blokade” koju su ovoj državi nametnule Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein. 

Katar se, zahvaljujući svom velikom bogatstvu, poduzetništvu, Svjetskom prvenstvu koje će organizirati 2022. godine i medijskoj kući Al Jazeera, uspio suprotstaviti kampanji koju su pokrenuli prosaudijski mediji, smatra autor. Šta više, “ovi nezapamćeni pritisci su doveli do potpuno suprotnog rezultata od očekivanog”, kazao je Barthe.

U ovom kontekstu citira riječi Mohameda Al Kuwarija, katarskog ambasadora u Madridu, da je “blokada bila blagodat za nas… Ona nas je naučila da se oslanjamo isključivo na sebe”.

To je potvrdio i zapadni diplomata koji je rekao: “Katarani su stekli samopouzdanje. Sada su shvatili da mogu nastaviti svoj snažni razvoj, čak i ako se blokada nastavi”.

Izvor: Al Jazeera