UN bez SAD-a i Mađarske usvojio Globalni sporazum o izbjeglicama

Ovaj dokument nije izazvao burne reakcije kao sporazum o migracijama (EPA)
Ovaj dokument nije izazvao burne reakcije kao sporazum o migracijama (EPA)

Generalna skupština UN-a usvojila je u ponedjeljak velikom većinom, ali bez SAD-a i Mađarske, Globalni sporazum o izbjeglicama namijenjen boljem rješavanju tog međunarodnog pitanja, prenijela je agencija AFP i dodala da taj dokument nije izazvao burne reakcije kao sporazum o migracijama.

Nacrt sporazuma o izbjeglicama je usvojilo 181 zemlja, dvije su bile protiv – SAD i Mađarska – dok su se tri suzdržale od glasovanja, prenosi Beta.

Mađarska je ocijenila da UN-u nije potreban “novi pravni instrument” za rješavanje pitanja izbjeglica, dok je američka administracija nedavno priopćila da se ne slaže sa svim točkama teksta.

Sporazum nije obavezujući

Kao i Globalni sporazum o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama, novi sporazum nije obvezujući.

Dokument o izbjeglicama, koji je sastavljen uz pomoć Visokog ureda UN-a za izbjeglice (UNHCR) predviđa mjere za bolji odgovor zemalja na masovni priljev izbjeglica.

Sporazum o migracijama, koji je nedavno usvojen na konferenciji u Marrakechu, trebao bi ovog tjedna biti ratificiran u Generalnoj skupštini UN-a.

Taj je sporazum izazvao burne reakcije, posebno nacionalista u nekoliko zemalja.

Sporovi u vezi sporazuma o migracijama

Ugovor Ujedinjenih naroda koji daje jamstva za sigurno, uređeno i humano kretanje ljudi diljem svijeta, usvojilo je više od 150 zemalja u marokanskom gradu Marrakechu.

Zagovarači ovog ugovora navode da migracije mogu pomoći nacionalnim ekonomijama pomlađivanjem radne snage u državama sa starijom radnom snagom te da će uređenim migracijama biti spašeni životi.

Oni koji se ugovoru protive, tvrde da će on dovesti u pitanje nacionalni suverenitet i strahuju od upliva migranata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO