Katarski emir: Kriza će proći, ekonomija sve jača

Ekonomija je postala raznolikija, kako bi se prevazišao utjecaj sankcija koje su nametnuli susjedi, kaže katarski emir (AP)
Ekonomija je postala raznolikija, kako bi se prevazišao utjecaj sankcija koje su nametnuli susjedi, kaže katarski emir (AP)

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani je izjavio kako žali zbog nastavka konflikta s drugim arapskim državama, ali dodaje kako će “kriza proći”, istakavši ekonomske uspjehe svoje države u protekloj godini.

Ova država će nastaviti razvijati svoje energentske industrije (nafta, plin), pošto želi sačuvati status vodećeg izvoznika tekućeg prirodnog plina na svijetu, istakao je Tamim tokom govora na Državnom vijeću šure.

“Historija nas poučava kako krize prolaze, no ako se s njima loše upravlja, onda mogu ostaviti tragove koji traju dugo vremena”, kazao je katarski emir.

Sačuvana vrijednost rijala

“Veoma je žalosno što je nastavak zaljevske krize pokazao neuspjeh Vijeća zaljevske saradnje… koji je oslabio njegovu sposobnost borbe protiv izazova i prijetnji te marginalizirao njegovu ulogu u regiji.”

Tamim je dodao kako je izvoz Katara porastao prošle godine 18 posto, dok je potrošnja smanjena 20 posto.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su 5. juna prošle godine prekinuli diplomatske i ekonomske odnose s Katarom, blokirali kopnene, zračne i pomorske veze te optužili Dohu za podržavanje terorizma i njihovog rivala Irana, kršeći sporazum za članicama GCC-a iz 2014. godine.

Zvanična Doha kategorično negira ove optužbe i navodi kako bojkot za cilj ima utjecaj na suverenitet ove države.

Katarska valuta rijal sačuvala je svoju vrijednost od početka spora i ekonomija je postala raznolikija, kako bi se prevazišao utjecaj sankcija koje su nametnuli susjedi, istakao je Tamim u govoru u utorak.

Pokušaj posredovanja SAD-a

Sjedinjene Američke Države, saveznik GCC-a, pokušale su posredovati u sporu, koji smatraju kao opasnost za napore u suzbijanju Irana.

Katar je dom najveće američke zračne baze na Bliskom istoku.

Saudijska Arabija i UAE su u više navrata naveli kako rješavanje spora nije vodeći prioritet za njih.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO