SAD ohrabruje evropske saveznike na dodatne sankcije Rusiji

Njemačka i Francuska za sada ne razmatraju dodatne sankcije (EPA)

Sjedinjene Američke Države žele da njihovi evropski saveznici razmotre uvođenje dodatnih sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini, izjavio je u srijedu specijalni američki predstavnik za Ukrajinu Kurt Volker.

“Ohrabrujemo naše evropske saveznike da se osvrnu na to kako bi se dodatne sankcije mogle provesti”, rekao je on u Berlinu, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku to nije nešto što Njemačka i Francuska razmatraju, ali te se stvari mogu razvijati tokom vremena.

Nekoliko visokorangiranih evropskih političara izrazilo je u utorak mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije, kako bi je kaznili zbog zapliene tri ukrajinska broda.

Kijev proglasio ratno stanje

U deset pograničnih područja u Ukrajini u srijedu u 9:00 sati po lokalnom vremenu stupilo je na snagu ratno stanje, koje će trajati 30 dana.

Ratno stanje je na temelju odluke Parlamenta u Kijevu stupilo u 10 od 27 ukrajinskih regija, koji se smatraju najpodložnijim eventualnom ruskom napadu, i trajat će do 27. decembra.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorio je na prijetnju “totalnog rata” s Rusijom, koja je, prema njegovim riječima, “drastično povećala” vojno prisustvo na granici, dodatno pojačavajući napetost koja vlada nakon zapljene ukrajinskih brodova u Crnom moru.

Izvor: Agencije