FPO rasističkim videom napao muslimane i Turke u Austriji

Video koji je podijelila ekstremno desničarska Slobodarska partija Austrije, poznata po stavovima protiv migracija, i koji eksplicitno pokazuje muslimane i Turke kao prevarante, izazvao je velike reakcije austrijskih građana i organizacija, javljaju turski mediji i dodaju kako političari pozivaju kancelara da reagira.

Ovaj video traje 39 sekundi i pruža informacije o novim karticama osiguranja s fotografijama korisnika koje će biti plasirane u javnost naredne godine.

Prikazuje se nacrtani čovjek po imenu “Ali”, koji ima brkove i fes (kapa koja potiče sa sjevera Afrike i koja se obično povezuje s Turcima, zbog njenog korištenja tokom Osmanskog carstva) i koji pokušava koristiti zdravstvenu legitimaciju svog rođaka “Mustafe” kako bi došao do zubara, navodi Daily Sabah.

SPO: Vrhunac ekstremizma FPO-a

U reklami se navodi kako će novi sistem spriječiti prevare zahvaljujući fotografiji osobe na koju glasi osiguranje, a koja će biti na kartici.

Video se brzo proširio društvenim mrežama na internetu i mnogi navode kako je direktan rasistički napad na manjinske zajednice muslimana i Turaka u Austriji, te se navodi kako su neki građani predali krivične žalbe u lokalnim policijskim stanicama.

Glavna opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije objavila je pismeno saopćenje u kojem se navodi: “Ovaj rasistički video je vrhunac ekstremizma desničarskog FPO-a. To sve vidi kancelar Sebastian Kurz i pušta da se ovakve stvari dešavaju”.

Kritike na račun videa su objavile i druge opozicione stranke, kao i poznati austrijski novinar Armin Wolf, da bi reklamu i isječke iz nje FPO kasnije uklonio sa svoje internetske stranice i profila na društvenim mrežama.

Zatvarali bi džamije i progonli imame

Kurz, koji je na čelu Narodne partije Austrije desnog centra, postao je kancelar prošlog decembra, kada je dogovorena koalicija s FPO-om.

Obje stranke imaju islamofobne politike protiv muslimanskih migranata i građana Austrije te se zalažu za zatvaranje džamija i progon imama.

U Austriji živi približno 600.000 muslimana, od kojih je većina iz Turske ili potiču iz ove euroazijske države.

Izvor: Agencije