Španija: Samouprava Katalonije da, ali nezavisnost ne

Godišnjicu nezakonitog referenduma u Kataloniji obilježili su nemiri (EPA)

Španska vlada je objavila da odbija bilo kakav ultimatum iz Katalonije usmjeren prema samoodređenju i da ostaje skoncentrisana na široki dijalog s nemirnom pokrajinom kako bi se riješila kriza otcjepljenja, prenosi Hina.

Čelnik Katalonije Quim Torra zaprijetio je ranije u utorak da će uskratiti parlamentarnu potporu španjolskom premijeru Pedru Sanchezu ako u roku od mjesec dana ne pristane nareferendum o samoodređenju.

„Ne prihvaćamo ultimatume“, rekla je vladina glasnogovornica Isabel Celaa novinarima na konferenciji za novinare.

„Samouprava da, ali nezavisnost ne“, dodala je ona.

Torra, koji je pod pritiskom radikalne struje pristaša nezavisnoti je u pokrajinskom parlamentu rekao kako „strpljenje Katalonaca nije bezgranično“ te da premijer „Pedro Sanchez više nema manevarskog prostora“.

Sukobi za godišnjicu

„Ne bude li prijedloga o provedbi usuglašenog, obavezujućeg i međunarodno priznatog samoodređenja na stolu prije novembra, pokret za neovisnost neće moći garantovati Sanchezu nikakvu stabilnost u zastupničkom domu“, dodao je.

Socijalist Pedro Sanchez preuzeo je vlast 1. juna pošto je parlament glasanjem odlučio uskratiti povjerenje konzervativcu Marianu Rajoyju.

Sanchez je nakon dolaska na vlast obnovio dijalog s katalonskom vladom i predložio referendum o većoj autonomiji Katalonije, ali je odbio bilo kakav referendum o samoodređenju.

U ponedjeljak, prilikom obilježavanja prve godišnjice nezakonitog referenduma o samoodređenju održanog 1. oktobra 2017., izbio je sukob radikalnih pristaša nezavisnosti i pokrajinske policije.

Izvor: Agencije