Turska: Doživotni zatvor za šestero novinara

Ahmet Altan je optužen zbog komentara dan nakon pokušaja udara (EPA)

Sud u Turskoj potvrdio je u utorak doživotne kazne zatvora za istaknutog novinara Ahmeta Altana i još pet novinara, nakon što su osuđeni za pomaganje u planiranju neuspjelog puča u toj državi, prenosi agencija Reuters.

Ahmet Altan, njegov brat Mehmet Altan i još četvero novinara prethodno su osuđeni na doživotnu kaznu zbog navodne povezanosti s mrežom imama Fethullaha Gulena, koga Turska optužuje za organiziranje neuspjelog pokušaja državnog udara u toj državi u julu 2016. godine.

Mehmet Altan je u junu bio pušten iz zatvora, ali je u utorak i njemu ponovo izrečena kazna, nakon što je Krivični sud odbacio zahtjev Ustavnog suda za njegovo oslobađanje.

Hiljade pritvorenih

Agencija Reuters navodi kako svih šestero novinara sada služi najstrože doživotne kazne, što znači da nemaju pravo na uvjetno oslobađanje i da se na njih neće odnositi buduće odluke o amnestiji.

Od pokušaja puča više od 50.000 je pritvoreno, dok je oko 150.000 dobilo otkaze ili bilo suspendirano na poslovima, navodi Reuters i dodaje kako je više od 120 novinara pritvoreno, a 180 medija ugašeno.

Ahmet Altan je optužen zbog komentara dan nakon pokušaja udara kada je na TV emisiji kazao: “Koja su god dešavanja dovela do vojnih udara u Turskoj, nekim događajima je [turski predsjednik Recep Tayyip] Erdogan pripremio isti put.”

Izvor: Agencije