Iran proglasio pobjedu nad antivladinim protestima

Protesti su počeli nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance (EPA)

Iranska Revolucionarna garda saopćila je da su njene snage sigurnosti zaustavile nemire povezane sa antivladinim protestima, dok je iranski parlament počeo posebnu sjednicu kako bi ispitao uzroke protesta u kojima je više od 20 osoba ubijeno, a stotine su privedene.

Na zvaničnoj stranici Revolucionarne garde za nemire su okrivljeni Sjedinjene Američke Države, Izrael i Saudijska Arabija, kao i jedna opoziciona grupa u izgnanstvu i pristalice monarhije.

Protesti su izbili krajem decembra u gradovima širom Irana zbog rasta cijena, prenosi Beta.

Najmanje 21 osoba je poginula u sukobima na protestima, a više stotina ljudi je uhapšeno.

Ti protesti najveći su u Iranu nakon predsjedničkih izbora održanih 2009, a pojedini demonstranti tražili su smjenu vlasti.

SAD i Izrael su podržali demonstrante, ali su negirali umiješanost u organiziranje protesta.

Sjednica o protestima

Sjednica Parlamenta, koju je sazvala reformistička frakcija zastupnika, održava se iza zatvorenih vrata, a saopćenje će biti objavljeno popodne, prenosi Hina.

Očekuje se da će sjednici prisustvovati ministar unutrašnjih poslova, šef obavještajne službe i šef vijeća sigurnosti, objavila je novinska agencija ISNA u subotu.

Tvrdolinijaši u Iranu krivnju za proteste koji su izbili potkraj decembra otvoreno svaljuju na vanjske urote.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji nema najvišu vlast u zemlji jer iznad njega su vrhovni vođa i klerici, priznao je narodu legitimno pravo na proteste, no tvrdi da oni moraju biti miroljubivi i ići “legalnim” kanalima, ali i upozorava da ne mogu svim demonstrantima upravljati strane sile izvana.

Na sjednici će se također raspravljati o zahtjevu reformista da zatvoreni demonstranti dobiju pravnu pomoć.

Rezanje pomoći

Protesti su počeli prije više od sedam dana nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance. Proširili su se na više od 80 gradova, prije svega u Teheranu gdje su napadnute vladine zgrade i policijske stanice.

Najveće vanjskopolitičko postignuće predsjednika Rouhanija je sporazum iz 2015. sa svjetskim silama o zaustavljanju nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, koji još nije donio obećana ekonomska poboljšanja. Mnogi Iranci smatraju da je situacija takva zbog korupcije i lošeg upravljanja u državi.

Prema podacima Iranskog statističkog centra, ove je fiskalne godine nezaposlenost u Iranu 12,4 posto, što je 1,4 posto više od lani, a to znači da je od sveukupne populacije od 80 miliona Iranaca nezaposleno njih 3,2 miliona.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Khamnei, koji često kritizira ekonomsku politiku vlade, u srijedu je rekao da se država bori s “visokim cijenama, inflacijom i recesijom”, te je od dužnosnika zatražio da odlučno riješe te probleme.

Izvor: Agencije