Aleksej Navaljni priveden na prosvjedu protiv Putina

Aleksej Navaljni, Rusija, Prosvjed
Aleksej Navaljni ne može sudjelovati na izborima, zbog sudske presude, za koju on tvrdi da je djelo Kremlja (EPA)

Ruska policija privela je u nedjelju vodećeg protivnika Kremlja, Alekseja Navaljnog, nekoliko minuta nakon što se pridružio pristašama u Moskvi na prosvjedima sazvanima diljem zemlje protiv politike predsjednika Vladimira Putina. 

“Upravo su me priveli. Nema veze. Dođite u Tvjerskaju. Ovdje niste zbog mene, već zbog vas i vaše budućnosti”, napisao je Navaljni na Twtitteru.

Stotine njegovih pristaša okupile su se u Moskvi na skupu protiv vlasti i pozivali birače na bojkot predsjedničkih izbora 18. ožujka.

Gradonačelnica Moskve, koja nije izdala odobrenje za skup, upozorila je da će zatražiti “pravosudne mjere” za oporbenog čelnika.

Protesti diljem Rusije

Prosvjednici su se okupili u nedjelju i na ruskom dalekom istoku te u Sibiru, pozivajući građane da bojkotiraju predsjedničke izbore, prenosi Reuters. 

Glavne demonstracije sazvane su u Moskvi i u Sankt Peterburgu.

Aleksej Navaljni (41) je triput uhićen 2017. zbog organiziranja neodobrenih skupova s više desetaka tisuća prosvjednika diljem zemlje i s više stotina uhićenih.

Ruska policija ranije je u nedjelju upala u ured Alekseja Navaljnog u Moskvi, razvalivši vrata metalnom polugom, i uhitila njegove suradnike, priopćili su suradnici vodećeg političkog protivnika Kremlja, koji je za nedjelju najavio prosvjede.

Navaljni je svoje pristaše pozvao na prosvjede diljem Rusije, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “lažnih” predsjedničkih izbora 18. ožujka, na kojima se očekuje pobjeda aktualnog predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni ne može sudjelovati na izborima, zbog sudske presude, za koju on tvrdi da je djelo Kremlja.

Dojava o bombi u uredu

Policija je u nedjelju ujutro na silu ušla u njegove urede u Moskvi, prekinuvši izravan prijenos prosvjeda na istoku zemlje, objavio je tim Navaljnog na društvenim mrežama, kako prenosi Hina.

Upad policije u urede Navaljnog u Moskvi je objašnjen dojavom o postojanju bombe, ali je nastavljeno ispitivanje svih koji su se u tom trenutku zatekli.

Policija je uhitila i više zaposlenika organizacije koju je osnovao Navaljni, Fonda za borbu s korupcijom, te lokalne pristaše oporbenog čelnika, navodi isti izvor.

Sve to oporba naziva rigidnim pritiskom Putina, koji želi produžiti svoju 17-godišnju vladavinu.

Oporba predviđa da će prosvjedi u nedjelju biti održani u 118 gradova, s tisućama sudionika, prenosi Fena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO