Indonezijska omladina optužuje: S. Arabija ispolitizirala hadž

Hadž je obavezan za sve zdrave muslimane koji imaju novac da se upute na hodočašće (Reuters)

Piše: Rina Asrina Jaja

Depok, Indonezija – Saudijska Arabija “ispolitizirala” je pristup hadžu, tvrde organizatori Muslimanske omladinske konferencije u Indoneziji.

Ziyad Abdul Malik, predsjedavajući ogranka Muslimanske studentske asocijacije (HMI) u Južnoj Jakarti, kritizirao je Kraljevinu zbog korištenja hodočašća u Meku, koja se smatra najsvetijim gradom u islamu, kako bi nametnula političke stavove drugim zaljevskim zemljama i državama s većinski muslimanskim stanovništvom.

HMI, najveća studentska grupa u Indoneziji, organizirala je skup nazvan “Islamska sveta mjesta za cijeli ummet” na Indonezijskom univerzitetu u Depoku.

Malik je optužio Saudijsku Arabiju da se umiješala u samu konferenciju. Događaj se prvobitno trebao održati na Državnom islamskom univerzitetu u Jakarti, indonezijskoj prijestolnici, ali je otkazan na zahtjev saudijske ambasade.

“Mi smo studenti, a studenti uobičajeno diskutiraju o mnogim stvarima”, rekao je on. “Zašto je ovo problem za Saudijsku Arabiju?”

Drugi organizatori podržali su Malikovu kritiku, ustvrdivši da je Saudijska Arabija dozvolila da politički spor s nekoliko zemalja – Katarom, Sirijom, Iranom i Jemenom, između ostalih – utječe na pravila te zemlje u vezi s hadžom.

‘Samo Bog ima pravo’

Predstavnici Garda Suci Merah Putiha (GSMP), druge organizacije koja je učestvovala na konferenciji, tvrde da je Saudijska Arabija prekršila uvjete svoje uloge čuvara najsvetijih mjesta u islamu u Meki i Medini.

“Samo Bog ima pravo zabraniti nekome odlazak na hadž, a ne Saudijska Arabija”, rekao je za Al Jazeeru Mujtahid Hasheem, generalni sekretar GSMP-a.

Hasheem je aludirao na primjer sirijskih hodočasnika, koji moraju proći kroz komitet koji kontroliraju opozicijske grupe koje podržava Saudijska Arabija kako bi dobili vize za vjersko putovanje.

Saudijska Arabija prekinula je diplomatske veze s Vladom Sirije 2012. godine zbog aktuelnog građanskog rata u toj zemlji.

U Jemenu je, naglašava Hasheem, Saudijska Arabija poduzela slične mjere, politizirajući pristup hadžu na osnovu savezništava u zemlji.

Saudijska Arabija podržala je vladu u Jemenu i predvodi koaliciju većinski arapskih zemalja u ratu protiv opozicijskih grupa, poput pobunjenika Husa.

Hasheem je dodao da su ograničenja nametnuta stanovnicima Katara – koji od ljeta 2017. blokiraju Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i drugi – dodatni dokaz prijestupa Kraljevine.

Obavezno hodočašće

Hodočašće je obavezno za sve fizički sposobne muslimane koji imaju finansijska sredstva da ostvare taj put, prema vjerskim uputstvima.

Pojašnjavajući da je Indonezija najmnogoljudnija zemlja s većinski muslimanskim stanovništvom na svijetu, Hasheem tvrdi da Indonežani igraju značajnu ulogu u osiguravanju da je pristup hadžu u skladu s vjerskim uputstvima.

Zvaničnici bi trebali pozvati Saudijsku Arabiju da odustane od ograničavanja prava na ispunjavanje vjerskih dužnosti, rekao je Hasheem.

Procjenjuje se da je 2017. godine 221.000 Indonežana obavila hadž, rekao je on.

Shujaat Ali, generalni sekretar Muslimanske studentske organizacije Indije, optužio je Saudijsku Arabiju za uništavanje čuvenih vjerskih lokaliteta, poput rodnog mjesta islamskog poslanika Muhammeda.

Ali je citirao statistiku Zaljevskog instituta, sa sjedištem u Washingtonu, koji je procijenio da je 95 posto čuvenih zgrada u Meki uništeno u protekle dvije decenije.

“Šta se tamo sada nalazi? Američke kompanije poput McDonaldsa, Starbucksa itd.”, rekao je on.

Organizatori su dodali da ubuduće namjeravaju održati još jednu međunarodnu konferenciju kako bi se razgovaralo o uspostavljanju međunarodnog tijela koje bi upravljalo hadžom.

“Pozvat ćemo međunarodne učenjake i ulemu [vjerske učenjake], i pozvat ćemo čak i Saudijsku Arabiju da prisustvuje”, rekao je Hasheem iz GSMP-a.

Izvor: Al Jazeera