Odbrambena strategija SAD fokusira se na Rusiju i Kinu, ne na terorizam

Kina je prva odgovorila na Mattisove komentare (AP)

Pentagon je objavio novu vojnu strategiju SAD-a u kojoj su kao glavni konkurenti označeni Kina i Rusija, Sjeverna Koreja i Iran.

To je, kako ocjenjuje Reuters, najnoviji znak da su se američki prioriteti pomjerili nakon više od 15 godina tokom kojih se SAD fokusirao na borbu protiv terorizma.

Predstavljajući novu strategiju ministar odbrane James Mattis nazvao je Kinu i Rusiju “revizionističkim silama” koje “žele da stvore svijet u skladu sa svojim autoritarnim modelima”.

Rivalstvo sila

“Nastavit ćemo kampanju protiv terorista u kojoj učestvujemo danas, ali veće rivalstvo sila, a ne terorizam, sada je primarni fokus američke nacionalne strategije”, rekao je Mattis govoreći o dokumentu koji je prvi takve vrste od 2014. godine.

Kina je prva odgovorila na Mattisove komentare.

Glasnogovornik kineske ambasade u SAD-u je kazao da Peking traži globalno partnerstvo,a ne globalnu dominaciju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao da je nova strategija SAD-a konfrontirajuća.

Pentagon je objavio verziju dokumenta na 11 strana u kojoj se ne precizira kako će biti izveden zaokret u pravcu suprotstavljanja Kini i Rusiji.

Američko ministarstvo odbrane ubraja i Sjevernu Koreju među prioritetete navodeći da SAD treba raketnu odbranu da fokusiraju na prijetnju Pjongjanga nuklearnim, ali i konvencionalnim oružjem.

Izvor: Al Jazeera i agencije