Američka vlada ušla u finansijsku blokadu

Do posljednje paralize američkih saveznih institucija došlo je 2013. i trajala je 16 dana (EPA)

Djelomična paraliza američkih saveznih službi nastupila je u noći na subotu, nakon što demokrati i republikanci u Senatu nisu uspjeli postići dogovor o financiranju, jer su bili podijeljeni oko pitanja imigracije i sigurnosti granica.

Zasad je nemoguće predvidjeti trajanje paralize službi savezne administracije, onih koje nisu nužne, a koja je počela upravo na obljetnicu ulaska predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću, javlja Reuters.

Američki Zastupnički dom donio je u četvrtak prijedlog zakona o privremenom financiranju savezne vlade do 16. veljače, s 230 glasova za i 197 protiv, ali je prijedlog potom propao u Senatu koji je rok imao do ponoći u subotu kako bi se izbjegla paraliza saveznih službi.

Senat ima republikansku većinu  od 51 člana, ali je za prolazak prijedloga zakona bilo potrebno prikupiti glasove 60 senatora.

Pregovori između vođe senatske republikanske većine Mitcha McConnella i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera nisu uspjeli, a američka je vlada tehnički ostala u ponoć bez financiranja.

Republikanci i demokrati međusobno se optužuju za neuspjeh u postizanju dogovora, a demokrate optužuje i predsjednik Donald Trump.

Bijela kuća krivi demokrate

Bijela kuća objavila je priopćenje u kojem krivi demokrate u Senatu za blokiranje nacrta zakona kojim bi se spriječila paraliza i u kojem naglašava da neće pregovarati o pitanju imigracije na čemu inzistiraju demokrati.

“Nećemo pregovarati o statusu nelegalnih imigranata dok demokrati drže naše građane taocima svojim bezobzirnim zahtjevima”, navodi se u priopćenju Bijele kuće. 

“Oni su noćas stavili politiku iznad naše nacionalne sigurnosti, vojnih obitelji, ranjive djece i mogućnosti naše zemlje da služi svim Amerikancima”, navela je Bijela kuća.

Trump je na Twitteru uputio kritiku demokratima, članovima Senata, napisavši da “oni hoće ilegalnu imigraciju i slabe granice”.

McConnell krivi demokrate za paralizu i kaže da je otvoren za razgovore s njima o tome kako riješiti problem, a i Schumer poziva sve na nastavak pregovora u subotu.

Kongres mjesecima pokušava dogovoriti dugoročno financiranje savezne vlade, ali mu pozornost skreće spor oko imigracije. Savezna vlada djeluje na temelju treće privremene financijske mjere od početka nove fiskalne godine u listopadu.

Do posljednje paralize američkih saveznih institucija došlo je 2013. i trajala je 16 dana.

Trump je upozorio da će, ukoliko prijedlog zakona ne dobije zeleno svjetlo u Senatu, doći do blokade savezne vlade zbog čega bi veliki broj saveznih agencija mogao biti zatvoren.

Ključna službe ostat će raditi a one uključuju nacionalnu sigurnost, poštu, kontrolu leta, neophodne i hitne liječničke službe, pomoć u slučaju katastrofa, zatvore, porezne službe i proizvodnju električne energije.

Mattis: Blokada će utjecati na vojne operacije

Američki ministar odbrane James Mattis upozorio je prethodno kako bi financijska blokada Vlade utjecala na vojne operacije, uključujući obuku, održavanje i obavještajne operacije.

“Provodimo mnogo obavještajnih operacija širom svijeta, a one koštaju i one će očigledno prestati”, rekao je Mattis, odgovarajući na pitanje kakav bi bio utjecaj eventualne blokade Vlade, prenosi agencija Reuters.

Demokrate inzistiraju na tome da u dugoročni zakon o proračunu bude uključen i program DACA o budućnosti “sanjara”, koji su u SAD ušli nelegalno kao djeca i koji bi trebali 5. ožujka izgubiti status zaštićenih.

Trump je naredio da se taj program okonča u ožujku i zatražio je od Kongresa da iznese zakonsko rješenje.

Međutim, pregovori Kongresa s Bijelom kućom su prošlog tjedna propali, što je natjeralo republikanske lidere da počnu “gurati” svoj paket mjera kako bi se financiranje Vlade produžilo do 16. veljače.

Bijela kuća je priopćila kako podržava paket mjera za kratkoročno financiranje Vlade i kako bi pregovori o imigraciji trebali biti obnovljeni idućeg tjedna.

Izvor: Agencije