Chelsea Manning kandidira se za senatoricu

Chelsea Manning rođena je kao Bradley Manning i tako se zvala do 2013. i izražene želje da promijeni spol (Reuters)

Bivša američka vojnoobavještajna analitičarka Chelsea Manning, koja je odslužila sedam godina kazne u vojnom zatvoru zbog krađe povjerljivih dokumenata i njihove predaje WikiLeaksu, kandidira se za senatoricu Demokratske stranke iz savezne države Maryland, objavila je Federalna izborna komisija.

Zbog najvećeg odavanja povjerljivih informacija u historiji SAD-a, Manning je bila osuđena na 35 godina zatvora. 

Nekoliko dana prije isteka mandata pomilovao ju je bivši predsjednik Barack Obama, a iz zatvora u Fort Leavenworthu u Kansasu puštena je u maju prošle godine. 

Chelsea Manning rođena je kao Bradley Manning i tako se zvala do 2013. i izražene želje da promijeni spol.

‘Pravo lice rata’

Manning je radio kao vojnoobavještajni analitičar u Iraku. Godine 2013. proglašen je krivim i osuđen za špijunažu zbog dostave više od 700.000 dokumenata, videozapisa i diplomatskih depeša WikiLeaksu, međunarodnoj organizaciji koja objavljuje informacije iz anonimnih izvora.

Među dostavljenim dokumentima bili su i dosjei o zatočenicima u Guantanamu i izvještaji o incidentima u vojsci.

Tužiteljstvo ga je tokom suđenja nazvalo izdajicom čiji su potezi ugrozili živote američkih vojnika. Odbrana je tvrdila da se radi o osobi s dobrim namjerama koja je željela otkriti pravo lice rata.

Nedugo nakon izricanja presuda, Manning je objavio da se oduvijek osjećao kao žena, promijenio je ime i zatražio hormonsku terapiju i operaciju promjene spola.  

Izvor: Agencije


Povezane

Odlazeći američki predsjednik ukazom je skratio zatvorske kazne 209 zatvorenika, među kojima je i ‘krtica’ WikiLeaksa.

18 Jan 2017

Jedna od posljednjih odluka Baracka Obame prije odlaska iz Bijele kuće smanjenje je zatvorske kazne zviždačici Chelsea Manning. Bradley Manning, koji je u međuvremenu promijenio apol i ime u Chelsea, bio je vojni obavještajni analitičar, odgovoran za najveće curenje informacija u američkoj sistoriji. Osuđen je na 35 godina zatvora zbog otkrivanja hiljada povjerljivih informacija WikiLeaksu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO