Zeman i Drahoš u drugom krugu izbora za predsjednika Češke

Miloš Zeman je u prvom krugu dobio više glasova nego na prošlim izborima (EPA)

Češki predsednik Miloš Zeman nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, pa će za dve nedelje odmeriti snage sa Jiržijem Drahošom, bivšim predsednikom Češke akademije nauka.

Rezultati prebrojanih glasova sa skoro svih biračkih mesta pokazuju da je od devet predsedničkih kandidata, Zeman ostvario najbolji rezultat sa osvojenih 40 odsto glasova, dok je Drahoš dobio 26 odsto, prenosi AP.

Drugi krug za dvije sedmice

Bivši češki diplomata Pavel Fischer je trećeplasirani sa 10,19 odsto glasova, a u stopu ga prate biznismen I autor muzičkih hitova Michal Horacek s 9,14 odsto i lekar Marek Hilser s 8,82 odsto.

Ukoliko neki kandidat ne osvoji više do 50 odsto glasova u prvom krugu, kandidati sa najviše glasova idu u drugi krug koji je planiran za 26. i 27. januara, navodi Rojters.

Drugi krug će “biti izjednačena trka”, ocenio je nezavisni analitičar Jiri Pehe, odgovarajući na pitanje AFP-a.

“Miloš Zeman će imati veliki problem. Jasno je da će ostali kandidati iza ove dvojice, to jest Pavel Fischer, Marek Hilser i Michal Horacek, u drugom krugu glasati za Drahoša”, dodao je.

Sam Drahoš je, izrazivši pred novinarima zadovoljstvo osvojenim rezultatom, rekao kako se nada da će “dobiti glasove onih koji nisu birali Zemana” u prvom krugu.

Drahoš je spomenuo “određeni zamor” Miloša Zemana, ciljajući na zdravstvene probleme predsednika na odlasku koji hoda sa štapom.

Zeman spreman za javnu debatu s Drahošem

Izrazio je želju da se u iduće dve nedelje do drugog kruga “suoči u javnoj debati” sa Zemanom koji je do sada odbijao takvu javnu raspravu.

Zeman je odmah uzvratio: “Nikada se nisam bojao učešća u debati, još sam mlad i u snazi i svaka rasprava je dobrodošla. Upravo sam na televiziji čuo Drahoša i rado ću mu ispuniti želju”, rekao je pred novinarima.

“Na prošlim predsedničkim izborima dobio sam 24 odsto u prvom krugu i 54 odsto u drugom, a ove godine 40 odsto već u prvom. Čestitam Jiriju Drahošu na lepom drugom mestu”, rekao je još Zeman.

Rojters ukazuje da je Zeman poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbednosnim pretnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptički stav većine Čeha i javno neprihvatanje migranata i izbeglica.

On je, kako se navodi, za vreme svog predsedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.

Drahoš se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju “prve brzine”.

Iako je funkcija predsednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu kada je reč o tome ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.

Izvor: Agencije