Bezos, Zuckerberg i Cook protiv deportacije mladih imigranata

Pismo potpisuje i direktor Facebooka Mark Zuckerberg (EPA)
Pismo potpisuje i direktor Facebooka Mark Zuckerberg (EPA)

Više od 100 vodećih biznismena, među kojima su direktori Facebooka, Applea i Amazona: Mark Zuckerberg, Tim Cook i Jeff Bezos, potpisali su otvoreno pismo u kojem traže od Kongresa da usvoji zakon koji bi spriječio deportaciju stotina hiljada mladih imigranata.

Pismo čelnicima Kongresa, koje je inicirala Koalicija za američki san, bit će objavljeno u četvrtak u vodećim američkim novinama The New York Timesu i The Wall Street Journalu, prenosi AP.

Kriza radne snage

Potpisnici traže da se do 19. januara usvoji zakon koji bi omogućio da stotine hiljada mladih ljudi koji su ilegalno u SAD-u mogu nastaviti živjeti i raditi u toj zemlji.

U suprotnom, okončanje tog programa izazvalo bi krizu radne snage širom Sjedinjenih Američkih Država, upozoravaju poslovni čelnici.

Među potpisnicima pisma nalaze se i čelnici General Motorsa, IBM-a, Marriotta, Blackstonea i drugih vodećih američkih kompanija.

Izvor: Agencije


Povezane

Prošle godine američki predsjednik Donald Trump najavio je ukidanje programa koji štiti imigrante koji su u SAD ušli ilegalno kao djeca. Plan je izazvao proteste širom zemlje. Iako su u SAD-u proveli skoro cijeli život, neki od imigranata odlučili su vratiti se u svoje zemlje prije no što budu protjerani. U Monterreyu u Meksiku je […]

Američka vlada odlučila je da ukine privremeni zaštićeni status imigrantima iz El Salvadora. Odluka koja se odnosi na više od 260.000 imigranata izazvala je proteste ispred Bele kuće i u više američkih gradova. Priča Roba Reynoldsa.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO