Podrška Macronu potonula na 30 posto

Emmanuel Macron, Francuska, Predsjednik
Emmanuel Macron smatra reformu rigidnih radnih pravila ključnim potezom u suočavanju s nezaposlenošću (Getty Images)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zabilježio je dodatni pad popularnosti, uz podršku od samo 30 posto glasačkog tijela, pokazala je nova anketa objavljena u ponedjeljak. 

Macron, koje je reformirao svoju komunikacijsku strategiju nakon što je bio suočen s kritikama jer je izgledao distancirano prema problemima građana, priznao je prošlog tjedna da su glasači u Francuskoj razočarani dosadašnjim akcijama njegove Vlade.

Tridesetdevetogodišnjem čelniku centra, izabranom u svibnju, stopa popularnosti opala je drugi mjesec uzastopno, sa 36 posto mjesec dana ranije i sa 43 posto krajem lipnja, sudeći po anketi agencije YouGov France provedene za HuffPost i CNEWS, prenosi Fena.

Zakon o radu – test za predsjednika

“Morat ću živjeti s narodnim nestrpljenjem idućih nekoliko mjeseci”, izjavio je Macron za tjedne novine Le Point prošle srijede, odbacujući nedavno obilježenih prvih stotinu dana vlade kao “nebitnu odrednicu”. 

Idućeg dana Macronova vlada je objavila reformu zakona o radu, koja će testirati njegovu sposobnost da provede promjene u korist poslovnog svijeta i da se suoči s prosvjedima.

On smatra reformu francuskih rigidnih radnih pravila ključnim potezom u suočavanju s nezaposlenošću u Francuskoj koja iznosi 9,5 posto – gotovo dva puta više nego u Velikoj Britaniji ili u Njemačkoj.

Rezultati anketa nešto su bolji za premijera Edouarda Philippea, čija je stopa popularnosti porasla sa 32 na 37 posto, sudeći po istraživanju javnog mnijenja YouGova obavljenom u ponedjeljak.

Predlaže transformaciju

Macron je obećao promjenu strategije u mjesecima koji dolaze, u kojima bi mogao održati više intervjua za medije kako bi pojasnio zašto smatra da su reforme neophodne.

On je izjavio prošlog mjeseca tijekom posjeta Rumunjskoj da francuski narod “mrzi reforme”, ali da on predlaže “transformaciju” koja bi potaknula ekonomiju zemlje i učinila je liderom u Europi.

Anketarske agencije ispitale su 1.003 osobe 28. i 29. kolovoza, prije intervjua za Le Point i objave planirane radne reforme, prenosi AFP.

Izvor: Agencije