Papa putuje u petodnevnu posjetu Kolumbiji

Papa je odgađao prihvatanje poziva tamošnjih vlasti i Crkve za posjetu Kolumbiji (EPA)

Papa Franjo će ove sedmice posjetiti Kolumbiju, kako bi dao podršku mirovnom procesu kojim su završili gotovo pola stoljeća dugi sukobi između raznih vlada i gerilske grupe FARC.

Papi će to biti 20. putovanje otkad je na čelu Katoličke crkve te njegova peta posjeta Latinskoj Americi.

Papa će u Kolumbiji provesti pet dana, a posjetit će prijestolnicu Bogotu i gradove Villavicencio, Medellin i Cartagenu, prenosi Hina.

On je odgađao prihvatanje poziva tamošnjih vlasti i Crkve za posjetu Kolumbiji, državi s oko 80 posto katolika, dok se ne pokrene uspješan mirovni proces.

“Dugo je htio ići tamo. Sad je došao taj trenutak”, istakao je glasnogovornik Vatikana Greg Burke.

Poginulo oko 220.000 ljudi

Ljevičarski FARC, daleko najveća kolumbijska pobunjenička grupa, prošle sedmice je predstavila svoju novu političku stranku, što je velik korak prema tranziciji u civilnu organizaciju nakon više od 50 godina sukoba, u kojima je poginulo oko 220.000 ljudi.

Borcima FARC-a je u mirovnom sporazumu s vladom iz 2016. godine dana amnestija i dopušteno sudjelovanje u politici, no tek će se trebati pokazati hoće li dobiti podršku kolumbijskog naroda čiji velik broj pripadnika prezire tu grupu.

Mirovni sporazum, kojim su posredovale Kuba i Norveška, isprva je odbijen na referendumu za jedan posto glasova, no nakon toga je modificiran i usvojen.

Kao i ostatak države, biskupi kolumbijske Katoličke crkve bili su podijeljeni oko podrške tom dogovoru, jer su neki tvrdili da je preblag prema gerilcima.

Papa će ih na svom nadolazećem putovanju između 6. i 10 . septembra pozvati da prevaziđu razlike kako bi zemlja mogla ići dalje.

Izvor: Agencije