Merkel: O izbjeglicama bih donijela istu odluku kao i 2015.

Stav njemačke kancelarke o otvorenim granicima utjecao je na pad njene popularnosti prošle godine (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel, favorit na izborima u Njemačkoj koji će biti održani idućeg mjeseca, rekla je da, ako bi joj se za to pružila prilika, ništa ne bi promijenila u pristupu evropskoj izbjegličkoj krizi kakav je imala prije dvije godine.

“Sve važne odluke iz 2015. donijela bih ponovo na isti način”, rekla je Merkel za Welt.

Četiri sedmice uoči izbora u Njemačkoj, kancelarkin komentar naglašava njeno ubjeđenje o humanitarnoj potrebi za otvaranjem granica u trenutku kada je bio zabilježen rekordan priliv izbjeglica u južnu i istočnu Evropu ka Njemačkoj u 2015. godini, navodi američka agencija Bloomberg.

Pad popularnosti

Merkel je u intervjuu njemačkom listu napomenula da je dio problema koji su doveli do krize 2015. to što su druge zemlje članice EU-a prečesto ostavljale mediteranske zemlje kao što su Grčka i Italija na cjedilu u izlaženju na kraj sa izbjeglicama koje su pristizale.

Ona je ponovila svoje predizborno obećanje da Njemačka “nikada više ne bi trebalo da svjedoči” o takvoj vanrednoj situaciji.

Stav njemačke kancelarke o otvorenim granicima utjecao je na pad njene popularnosti prošle godine, i istovremeno na rast popularnosti antiimigrantski nastrojene Alternative za Njemačku (AfD) nakon što je rekordnih 980.000 migranta podnijelo zahtjev za azil kada su 2015, većinom bježeći od rata u Siriji, stigli u Njemačku, podsjeća američka agencija.

Izvor: Agencije