Trump na Twitteru: Reportera CNN-a udario voz

Trump se našao na udaru kritika zbog zakašnjele reakcije povodom rasističkog nasilja (EPA)
Trump se našao na udaru kritika zbog zakašnjele reakcije povodom rasističkog nasilja (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je podijelio ranije objavljenu karikaturu na kojoj voz udara reportera CNN-a, tri dana nakon što je bijeli supremacista automobilom pregazio ženu na desničarskom okupljanju.

Karikatura, koju je Trump kasnije povukao, prikazuje kako novinara CNN-a gazi “Trumpov voz”, simbol njegovih pristalica.

Trump je trenutno u New Yorku gdje već dva dana traju protesti protiv njegovog dolaska i u znak podrške žrtvama rasizma.

¸Zvaničnik Bijele kuće rekao je NBC-ju da je karikatura, uz koju stoji natpis “Lažne vijesti ne mogu zaustaviti Trumpov voz”, “objavljena nenamjerno i da je uklonjena čim je uočena”.

Trump se našao na udaru kritika nakon subotnjeg desničarskog skupa u Charlottesvilleu u Virdžiniji, na kojem je poginula žena.

On nije odmah osudio bijele supremaciste, nego je umjesto toga optužio “sve strane” zbog “mržnje, netrpeljivosti i nasilja” u tom univerzitetskom gradu.

Osuda sa zakašnjenjem

U ponedjeljak je, ipak, osudio nasiljei rasizam.

No, i tom se prilikom okomio na reportera CNN-a. Kada ga je novinar Jim Acosta upitao zašto mu je trebalo tako dugo da osudi nasilne grupe, Trump je odgovorio: “Volim prave vijesti, a ne lažne”.

Upirući prstom na tog dopisnika iz Bijele kuće, dodao je: “Ti si lažna vijest”.

Medije koji po njegovom mišljenju šire tzv. “lažne vijesti” Trump često napada na Twitteru na kojem ga prati gotovo 36 miliona ljudi.

Trump je također sa svog Twitter naloga izbrisao poruku u kojoj ga muškarac naziva fašistom.

Američki predsjednik je ranije podijelio objavu Mikea Holdena, koji je napisao da je Trump „fašista“.

Holden je komentirao izvještaj Fox Newsa o tome da predsjednik „ozbiljno razmatra“ pomilovanje bivšeg šerifa koji je proglašen krivim zbog kršenja sudske naredbe da zaustavi saobraćajne kontrole čiji je cilj hvatanje imigranata bez dokumenata.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon dva dana intenzivnog političkog pritiska, američki predsjednik Donald Trump osudio je bijele supremaciste zbog njihove uloge u nasilju u Virginiji. Jedna žena je preminula kad se vozač automobilom zaletio u učesnike protesta protiv rasizma u Charlottesvilleu. Više detalja ima Kimberly Halkett.

Nakon brojnih kritika zbog izostanka reakcije, američki predsjednik osudio rasističko nasilje u Charlottesvilleu.

14 Aug 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO