EP o suspenziji pregovora o članstvu Turske u EU

Turska je obnovila pregovore o pristupanju u članstvo u Evropskoj uniji 2005. godine (EPA)

Zastupnici Evropskog parlamenta većinom glasova usvojili su u četvrtak nacrt odluke o suspenziji pregovora Evropske unije s Turskom ukoliko ta zemlja provede ustavne reforme odobrene na aprilskom referendumu, dok je Ankara poručila da neće poštovati ovu odluku.

Na sjednici EP-a u francuskom Strasbourgu 477 zastupnika je glasalo za, a 64 su bila protiv usvajanja nacrta izvještaja Evropske komisije o Turskoj, prenosi Anadolija.

Između ostalog, u odobrenom nacrtu se nalazi i preporuka o prekidu procesa pristupanja Turske u članstvo u EU ukoliko ta zemlja provede paket ustavnih reformi u formi koju su turski birači većinom glasova odobrili na referendumu održanom 16. aprila.

Preporuka, koja nema obavezujući karakter za EU i Tursku, također poziva blokiranje predpristupnih pregovora ukoliko dođe do suspenzije procesa evropske integracije Turske.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske saopćilo je da ta zemlja neće poštovati odluku koju je Evropski parlament usvojio danas na bazi neutemeljenih tvrdnji.

“Preporuka Evropskog parlamenta bazirana na neutemeljenim tvrdnjama i zavjerama, degradira ugled te institucije”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Zvanična Ankara poručila je kako njenoj saradnji sa Briselom ne doprinosi odluka koju je EP usvojio pripremljena kako bi zadovoljila neke krugove, a koja je daleko od objektivnog i nepristrasnog stava.

Stub odnosa

Turski ministar za EU Omer Celik je ranije u četvrtak, pred susret s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom, izjavio da je proces pristupanja Turske u članstvo u EU kičmeni stub odnosa između Ankare i Brisela.

Naglasivši odlučnost Turske za nastavak pristupnih pregovora s Unijom, Celik je kazao kako su loši i štetni prijedlozi da se promijeni priroda odnosa između dvije strane.

Celik je i nakon usvajanja sporne preporuke reagirao i na konferenciji za novinare poručio kako je izvještaj Evropske komisije o Turskoj tekst koji su satkale pojedine zemlje kako bi sabotirale buduće odnose između Ankare i Brisela.

“Zbog toga Turska neće poštovati, niti priznati taj izvještaj, baš kao što je to slučaj bio i prethodne dvije godine. Po službenom prijemu ćemo odmah i vratiti taj izvještaj bez da ga čitamo i analiziramo”, poručio je Celik.

Turska je obnovila pregovore o pristupanju u članstvo u EU 2005. godine i do sada je uspješno realizirala ukupno 35 poglavlja u pregovorima.

Zastoj u pregovorima nastupio je 2007. godine, zbog neslaganja u vezi s kiparskim pitanjem.

Njemačka i Francuska usprotivile su se punom članstvu Turske u Uniji.

Izvor: Agencije