Počeo proces protiv Sharifa na Vrhovnom sudu

Istraživački tim je napisao kako postoji 'nevjerovatan jaz' između stvarnog bogatstva i prijavljenih prihoda Sharifa i njegove djece (EPA)

Proces koji će odlučiti sudbinu pakistanskog premijera Nawaza Sharifa počeo je u ponedjeljak na Vrhovnom sudu te azijske države, zbog optužbi da je on sa svojom porodicom gomilao bogatstvo, što je prošle godine bilo objavljeno u Dosjeu Panama.

Istraživački tim kojeg je imenovao sud prošle je sedmice u izvještaju napisao kako postoji “nevjerovatan jaz” između stvarnog bogatstva i prijavljenih prihoda Sharifa i njegove djece.

Takozvani Dosje Panama, skup podataka koji je prošle godine procurio iz pravne tvrtke Mossack Fonseca iz Paname, povezao je Sharifovu djecu s offshore računima koji su korišteni za kupovinu stanova u Londonu.

Protivnici pakistanskog premijera, uključujući bivšeg igrača kriketa Imrana Khana, optužuju ga da je prao novac iz Pakistana tokom vladavine devedesetih godina i kako je taj novac koristio za kupovinu imovine.

Sharif, koji trenutno obavlja svoj treći premijerski mandat, odbacuje te optužbe.

Vojni pučevi ili pravne procedure

Tvrdi kako je novac kojeg su njegova djeca iskoristila za nekretnine u Londonu dobijen nagodbom o investicijama koju je njegova porodica postigla u Kataru s kraljevskom porodicom.

“Sharif nije dao uvjerljive dokaze otkud mu novac”, istakao je Khanov advokat Naeem Bukhari na početku suđenja, dodavši kako pakistanski čelnik treba podnijeti ostavku.

Sharif, poznat po svojem protivljenju političkoj ulozi moćne pakistanske vojske, u devedesetima je dva puta uklonjen sa premijerske pozicije.

Pakistan, zemlja od 200 miliona ljudi, koja posjeduje nuklearno oružje, kroz historiju je više puta zbacivala civilne vlade kroz vojne pučeve ili pravne procedure.

Stručnjaci upozoravaju kako bi uklanjanje Sharifa moglo konsolidirati vojnu kontrolu nad vanjskom i unutarnjom politikom države.

Izvor: Agencije