May sa sjevernoirskim DUP-om dogovorila manjinsku vladu

Razgovori dvije stranke trajali su više od dvije sedmice (Reuters)

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je postigla dogovor o formiranju manjinske vlade koju će podržavati sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP).

Nakon što je izgubila parlamentarnu većinu na prijevremenim izborima 8. juna, koje je raspisala kako bi dobila više zastupnika u parlamentu uoči početka pregovora s Evropskom unijom o Brexitu, May je podršku zatražila od male sjevernoirske stranke DUP koja ima 10 zastupnika.

Razgovori dvije stranke trajali su više od dvije sedmice.

May i čelnica DUP-a Arlene Foster u ponedjeljak su u Downing Streetu predsjedavale susretom na kojem su pregovarači obje strane, konzervativac Gavin Williamson i DUP-ovac Jeffrey Donaldson, potpisali dogovor o budućoj vladi.

Detalji o sporazumu nisu još objavljeni, no on će May omogućavati da u 650-članom Parlamentu uz podršku Sjevernih Iraca izglasava zakone i ostane na vlasti tokom pregovora o britanskom izlasku iz EU-a.

No pozicija premijerke i dalje je nesigurna zbog kritika na račun njezine strategije za Brexit i poziva za njenom ostavkom iz opozicije, ali i iz redova konzervativaca.

Obavezna koalicija

Neki od njih izrazili su nezadovoljstvo dogovorom s DUP-om tvrdeći kako on stvara rizik za sjevernoirski mirovni sporazum iz 1998., poznatiji kao Sporazum na Veliki petak. Foster smatra kako će takva saradnja dvije stranke dovesti do novog dogovora o raspodjeli moći u Sjevernoj Irskoj, državi koja je u političkoj krizi od januara kad se Sinn Fein povukao iz vlasti.

Njihov potez izazvao je izbore u martu i niz kršenja rokova o ponovnoj uspostavi obavezne koalicije između irskih katoličkih nacionalista i probritanskih protestantskih unionista.

„Smatram kako će ovaj dogovor podići šanse za dogovor u Stormontu (parlamentu u Belfastu) jer će imati pozitivan utjecaj na odnos prema Sjevernoj Irskoj“, rekla je čelnica DUP-a, dodavši kako bi se novi dogovor o raspodjeli moći također mogao postići ove sedmice.

„Nadam se kako ćemo ove sedmice uspjeti stići do dva dogovora“, ističe Foster.

Posljednji rok kojeg je britanska Vlada postavila strankama u Sjevernoj Irskoj za postizanje sporazuma je četvrtak. Sinn Fein je prošle sedmice objavio kako „vrijeme ističe“ jer se ne zna kakav će biti utjecaj bilo kakvog dogovora između konzervativaca i DUP-a.

Kritike Velsa i Škotske

Lideri Škotske i Velsa optužili su britansku premijerku May da slabi veze Ujedinjenog Kraljevstva, time što „baca novac“ na DUP kako bi osigurala podršku za svoju manjinsku vladu.

„Današnji dogovor predstavlja čep kako bi se slaba premijerka i nesigurna vlada održali na vlasti. Nevjerovatno je da premijerka vjeruje kako može osigurati svoju političku budućnost bacajući novac na Sjevernu Irsku i ignorirajući ostatak Ujedinjenog Kraljevstva“, rekao je premijer Velsa Carwyn Jones.

Premijerka Škotske Nicola Sturgen također se usprotivila potezu May, rekavši kako su konzervativci pokazali da će sve uraditi kako bi ostali na moći.

„Ovim crvljivim, besramnim dogovorom Torijevci (konzervativci) su pokazali kako će sve uraditi da ostanu na moći“, rekla je ona, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije