Trump: Najveći lov na vještice u američkoj političkoj historiji

Navodi se kako je uopće upitno podizanje optužnice protiv aktuelnog predsjednika (Reuters)
Navodi se kako je uopće upitno podizanje optužnice protiv aktuelnog predsjednika (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas kako su građani Sjedinjenih Američkih Država svjedoci najvećeg lova na vještice u američkoj političkoj historiji.

„Svjedoci ste najvećeg lova na vještice u američkoj političkoj historiji koji predvode neki veoma loši i konfliktni ljudi“, napisao je Trump na svom Twitter profilu.

On nije precizirao na šta tačno misli, ali je ranije danas, također na Twitteru, reagirao na pisanje Washington Posta da specijalni savjetnik Robert Mueller ispituje njegove eventualne pokušaje da opstruira pravdu, a u vezi istrage o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

„Izmislili su lažni dogovor, nisu našli nijedan dokaz, pa sada prave lažnu priču o opstrukciji pravde“, napisao je Trump na Twitteru.

Ometanje pravde

Post je ranije objavio, pozivajući se na neimenovane, dobro obaviještene izvore, kako je Trump pod istragom je zbog mogućeg “ometanja pravde”, pokrenutoj kako bi se utvrdilo je li ometao istragu o vezama Rusije i njegovog izbornog tima tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

Istragu vodi posebni tužilac Mueller, a po saznanju Washington Posta, istražioci su ovih dana započeli s ispitivanjem najviših američkih obavještajnih dužnosnika.

Washington Post pretpostavlja da se Trumpovo navodno “ometanje pravde” odnosi na traženje da bivši direktor FBI-ja James Comey obustavi istragu nad bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Michaelom Flynnom.

Comey je prošle sedmice pod zakletvom u Kongresu svjedočio kako je Trump od njega indirektno tražio da obustavi istragu o Flynnovim vezama s Rusima. Trump je to kasnije u potpunosti opovrgnuo rekavši da je Comey lagao “pod zakletvom”.

Pred istražioce su već ove sedmice pristali izaći šef nacionalne obavještajne zajednice Dan Coats, direktor Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Mike Rogers i njegov donedavni zamjenik Richard Ledgett.

Neoprostivo i protivzakonito

Trumpov advokat Marc Kasowitz izrazio je zaprepaštenost činjenicom da je informacija o tome da je Trump pod istragom procurila u javnost.

“To je skandalozno, neoprostivo i protivzakonito”, istakao je Kasowitzov glasnogovornik Mark Corallo.

Washington Post navodi kako je upitno podizanje optužnice protiv aktuelnog predsjednika, čak i ako istraga dođe do nepobitnih dokaza o počinjenju kaznenog djela, ali eventualni prikupljeni dokazi mogli biti osnova Kongresu za pokretanje opoziva predsjednika s dužnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO