Katarske porodice: Razdvajate nas zbog politike

Katarski državljani moraju napustiti susjedne zemlje, dok se državljani Saudijske Arabije, Bahreina i UAE-a moraju vratiti kući (Reuters)

Zeid Ra'ad Al Hussein, čelnik odjela Ujedinjenih naroda za zaštitu ljudskih prava, kazao je katarskim zvaničnicima da se poduzimaju snažni napori da se razriješi humanitarna situacija izazvana blokadom koju je Kataru nametnulo nekoliko zaljevskih zemalja.

Nedugo nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli diplomatske veze i zatvorili granice sa Katarom, katarskim državljanima je naređeno da te tri zemlje napuste u roku od 14 dana.

Saudijskim, emiratskim i bahreinskim državljanima je dat isti rok da napuste Katar.

Posljedica toga je da se stotine bračnih parova miješanih državljanstava nastanjenih u Kataru suočava sa mogućnošću da budu razdvojeni od svojih porodica.

Katarski zvaničnici su više puta naglasili da ultimatum Saudijske Arabije, UAE-a i Bahreina dat katarskim državljanima predstavlja kršenje ljudskih prava koje zahtijeva intervenciju UN-a.

Sloboda kretanja

Ali bin Smaikh al-Marri, predsjedavajući katarskog Nacionalnog komiteta za ljudska prava (NHRC), kaže da potez predvođen Saudijskom Arabijom ide mnogo dalje od jednostavnog diplomatskog spora i da rastura porodice te ometa obrazovanje mladih.

U saopćenju Komiteta se navodi da je Marri u telefonskom razgovoru izvijestio Al-Husseina o skorašnjem razvoju vezanim za situaciju ljudskih prava.

Prije krize, građani Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja (GCC) su imali veliku slobodu kretanja između šest zemalja članica, a hiljade brakova je sklopljeno između Katarana i građana drugih članica GCC-a.

Građani zaljevskih zemalja imaju pravo da žive, rade i putuju gdje žele u regiji. Pasoš koji su posjedovali nije bio bitan sve do sada.

Wafa Al-Wazeedi je jedna od stanovnica Katara čiji život je pogođen ovim sporom. Njena djeca su rođena u Kataru, ali je njen bivši muž državljanin Bahreina.

Kao što je običaj u nekoliko zemalja arapskog Zaljeva, djeca mogu naslijediti samo očevo državljanstvo.

Gubitak državljanstva

Sada Bahrein tvrdi da se njegovi državljani moraju vratiti u roku od dvije sedmice, ili riskiraju gubitak državljanstva.

“Izgubljeni smo. Možda budemo rastavljeni od naše djece i ona se budu morali vratiti u Bahrein bez ikakvog razloga”, kazala je Wazeedi Al Jazeeri.

Njen sin je dodao: “Osjećam da je Katar moj dom više od Bahreina. Bio sam tamo samo četiri puta u mom životu. Ako budem prisiljen da se odreknem svog bahreinskog pasoša da bih živio ovdje, vrlo bih rado to učinio. Ova zemlja mi je dala mnogo više nego što mi je moja zemlja dala.”

Wazeedi je kazala: “U Zaljevu imam krvne veze i rođake u svim tim zemljama oko nas. Vjerujemo da smo mi jedna zemlja, sa slobodom da se krećemo i da se vjenčavamo”.

Njena kćerka je kazala: “Ne želimo da budemo rastavljeni, poput brojnih porodica ovdje. Dosta porodica se integriralo između različitih zemalja u regiji Zaljeva. Zašto moramo biti razdvojeni zbog politike?”

Osim prekidanja diplomatskih veza, blokada predvođena Rijadom znači i zatvaranje jedine kopnene granice koju Katar dijeli sa Saudijskom Arabijom.

Djeca ostaju u S. Arabiji

Postoji 6.474 porodica gdje je jedan bračni partner Kataranin i koje se sad suočavaju s opasnošću da budu rastavljene.

Prema zvaničnim podacima, u Kataru živi 8.254 saudijska državljana, 784 državljana Emirata te 2.349 državljana Bahreina.

Zbog spora u Zaljevu, 11.387 ljudi suočava se s kršenjem prava na slobodu kretanja, stanovanja i posjedovanja imovine.

Nouf (pseudonim kako bi se zaštitio identitet) je državljanka Katara čiji preminuli muž je bio Saudijac, a saudijske vlasti su joj naredile da odmah napusti kraljevinu.

Njoj je rečeno da neće moći povesti djecu, jer su oni državljani Saudijske Arabije, a ne Katara.

Sada je Nouf prisiljena da u Saudijskoj Arabiji ostavi djecu, uključujući sina sa posebnim potrebama, kojem je potrebna 24-satna njega.

Gotovo 1.954 državljana Saudijske Arabije, UAE-a i Bahreina, koji rade u katarskom privatnom i javnom sektoru, te posjeduju kompanije i obavljaju trgovačke poslove, sada će morati napustiti Katar.

Izvor: Al Jazeera