Kadirov pozvao Macrona i Merkel da posjete Čečeniju

Kadirov je pozvao francuskog predsjednika Macrona da povede Merkel i dođe u Čečeniju (EPA)

Čečenski lider Ramzan Kadirov pozvao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačku kancelarku Angelu Merkel da posjete Čečeniju kako bi procijenili kakva je situacija u toj regiji.

“Nije u redu optužiti ruske medije za klevetu kada je vaše mišljenje zasnovano na lažnim informacijama”, napisao je Kadirov na ruskoj društvenoj mreži Telegram, a prenio Tass.

“Francuski predsjednik Macron može povesti Merkel sa sobom i doći u Čečeniju da sazna istinu. Naša su vrata otvorena”, dodao je Kadirov.

Tokom konferencije za novinare, koju je držao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsjednik Francuske rekao je da će pratiti situaciju u vezi sa stanjem ljudskih prava LGBT populacije u Čečeniji.

Francuzi prate stanje ljudskih prava

Kadirov je ranije navodno rekao da u Čečeniji “nema problema kad je u pitanju LGBT populacija zato što homoseksualaca ni nema”.

Macron je također optužio ruske medije Russia Today i Sputnjik da su bili “sredstva utjecaja i propagande” protiv njega tokom ovogodišnje kampanje za predsjednika Francuske.

Kako se navodi, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj 7. maja Macronovi saradnici optužili su Kremlj za namještanje “prljave kampanje” protiv njega posredstvom državnih medija.

Izvor: Agencije