Iran kritizira Trumpa i sporazume s Rijadom

Donald Trump i saudijski kralj Salman potpisali su niz sporazuma u vrijednosti većoj od 380 milijardi dolara (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kritizirao je predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zato što je potpisao niz sporazuma, vrijednih stotine milijardi dolara, o vojnoj i ekonomskoj saradnji sa Saudijskom Arabijom, historijskim suparnikom Teherana na Bliskom istoku.

Zarifove kritike uslijedile su nekoliko sati nakon što je Trump, tokom posjete Saudijskoj Arabiji, pozvao arapske i islamske lidere da se ujedine i poraze ekstremizam.

Trump je izdvojio Iran kao “ključnog sponzora” oružanih grupa, poslavši oštru poruku Teheranu, i to dan nakon što je Hassan Rouhani osvojio još jedan predsjednički mandat, prenio je Reuters.

Oružja za 110 milijardi dolara

Zarif je naveo da posredstvom tih sporazuma SAD eksploatira Saudijsku Arabiju.

Trump i saudijski kralj Salman potpisali su u subotu niz sporazuma u vrijednosti većoj od 380 milijardi dolara, koji će biti realizirani u narednih deset godina.

Prvog dana Trumpove posjete Saudijskoj Arabiji dogovorena je prodaja američkog oružja vrijednog gotovo 110 milijardi dolara toj kraljevini, koja je tradicionalni saveznik Washingtona, saopćila je Bijela kuća, prenosi Tanjug.

“Ovaj paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj sigurnosti Saudijske Arabije i Zalivske regije u svjetlu iranskih prijetnji”, naveo je neimenovani zvaničnik Trumpove administracije, prenosi AFP.

On je dodao da će ovom prodajom biti poboljšana saudijska “mogućnost da doprinese protivterorističkim operacijama širom regije, čime će se smanjiti teret koji se nalazi na vojsci SAD-a u obavljanju ovih operacija”.

Poboljšati preciznost saudijske vojske

AP je u najavi ovog dogovora Washingtona i Rijada naveo da su u tom paketu tenkovi, bojni brodovi, sistemi raketne odbrane, radarska i komunikacijska, kao i tehnologija cyber-sigurnosti.

Veći dio paketa odnosi se na ono što je SAD obećao Saudijcima još prije dolaska Trumpa na vlast.

AP je naveo da je Trumpova administracija u petak informirala Kongres SAD-a da će prodati 500 miliona dolara vrijednu isporuku precizno vođene municije Saudijskoj Arabiji.

State Department naveo je da će ta municija poboljšati preciznost saudijske vojske, posebno u Jemenu, gdje je kritizirana zbog civilnih žrtava u borbi protiv pobunjenika koje podržava Iran.

Izvor: Agencije