Strah od Rusije: Danska pojačava vojsku na Baltiku

Danska će preuzeti “rotacijsko” komandovanje NATO Maritime Group One ili SNMG1 (AP)
Danska će preuzeti “rotacijsko” komandovanje NATO Maritime Group One ili SNMG1 (AP)

Danska reagira na povećanu rusku vojnu prijetnju planiranjem značajnog povećanja obrambenih aktivnosti na području Baltičkog mora.

Novi planovi, koji su dobili podršku među strankama u danskom parlamentu, predviđaju viši nivo izdataka za unaprjeđenje danskih odbrambenih sposobnosti u saradnji s regionalnim partnerima i nordijskim zemljama te NATO savezom, prenosi Defender.

Danska će preuzeti “rotacijsko” komandovanje NATO Maritime Group One ili SNMG1, koja je jedna od dvije NATO-ovih stalnih pomorskih grupa u Sjevernoatlantskom području.

U odnosima Danske i Rusije došlo je do zahlađenja, budući da je danska vlada signalizirala svoju namjeru da se pridruži evropskom programu protivraketne obrane NATO-a, poznatom kao N-MDS.

Ruski hibridni napadi

Kremlj je upozorio Dansku na N-MDS, napominjući kako Rusija neće oklijevati gađati danske vojne jedinice i sredstva, uključujući brodove. Štoviše, danske nacionalne obavještajne agencije izvještavaju o povećanom riziku od hibridnih napada Rusije protiv danske upravne i vojne informacijske tehnologije, te druge ključne infrastrukture.

Danska je nedavno potvrdila raspoređivanje 200 vojnika u Estoniji. Danska jedinica se sprema pridružiti multinacionalnoj bojni pod britanskim vodstvom, koja se nalazi u blizini granice Estonije s Rusijom.

“Riječ je o vanjskim granicama NATO-a, što je jasan znak Rusiji da će se akcijom prema granicama baltičkih država, suočiti s danskim, njemačkim ili britanskim snagama”, izjavio je danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen.

SNMG1 koji će doći pod dansku komandu 2018. godine sastoji se od četiri do šest razarača i fregata.

Zemlje koje čine ovu grupu brodova su Njemačka, Holandija, Kanada i Sjedinjene Države. SNMG1 se redovno jača brodovima iz drugih država NATO-a, uključujući Poljsku, Belgiju, Italiju, Španiju i Portugal.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO